Щороку на презентаціях Apple фани жартома підраховують кількість вживань слова amazing, яким зі сцени часто описують ті чи інші можливості новинок. При цьому, навіть попри іноді вельми невеликі зміни, новинкам вдається побити чергові рекорди продажів та лише збільшувати фан-базу прихильників.

Наступна презентація відбудеться за кілька днів — 12 вересня. Восени головним продуктом таких заходів традиційно є iPhone. Й хоча поки що неможливо точно сказати, якою саме буде нова лінійка, дехто з аналітиків та інсайдерів почали висловлювати думку, яка з цьогорічних моделей матиме найбільший успіх (спойлер: йдеться про iPhone 15 Pro Max).

Готуючися до презентації, пропонуємо підсумувати більшість чуток від інсайдерів в одному місці й уявити, на що саме можна буде очікувати від компанії цього разу.

Прощаємося з Lightning, вітаємо USB-C

Серед фірмових особливостей в iPhone завжди був власний порт для заряджання та синхронізації. Спершу це був громіздкий 30-піновий конектор, який з часом змінили на Lightning. Останній тримався починаючи з iPhone 5 та практично не зазнав кардинальних змін аж до сьогодні.

За цей час Android-смартфони встигли перейти з microUSB до USB-C, який і став стандартом. Ба більше, саме такий роз’єм трохи пізніше стане обов’язковим для всіх гаджетів, які продаються в Європі, що й змусило Apple піти на певні зміни.

Поки це відбувалося, інсайдери розповідали про плани Apple взагалі відмовитися від будь-яких портів в iPhone. Але законодавчі ініціативи ЄС втрутилися в подібний задум, й компанії довелося передивитися роадмап.

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

Так, USB-C стане одним з оновлень цьогорічної лінійки iPhone 15, що змусить досвідчених користувачів оновити кабелі, якими вони користуються вдома, на роботі, в автівці тощо. Але з часом це дійсно спростить життя, адже чимало інших гаджетів та навіть лептопів (включно з MacBook) підтримують такий формат для заряджання. А разом із цим iPhone може й пришвидшити передачу даних (ті користувачі, які «зливали» великі файли з iPhone на комп’ютер, мають відчути різницю).

Щодо швидкості заряджання, то за наявними даними навряд варто очікувати драматичного прискорення. Здебільшого Apple намагається не перегрівати батареї надшвидким заряджанням (як нині експериментують, наприклад, BBK та Xiaomi), тож не факт, що максимальна потужність буде якимось чином збільшена. Проте варто зауважити, що навіть з таким консервативним підходом, на поточні моделі iPhone 14 користувачі встигли поскаржитися, адже деградація батареї менше ніж за рік використання в деяких випадках сягає понад 10-15%, що доволі багато за мірками iPhone.

Також прощаємося з перемикачем режимів виклику, і привітаємо Action Button

Ще один з класичних елементів iPhone, який поки що присутній на всіх моделях — перемикач режимів виклику. Це невеликий тумблер поряд з клавішами регулювання гучності, який вмикає/вимикає сповіщення, й переводить їх у режим вібрації. У будь-якій суперечці «iPhone проти Android» має бути згадка про таку особливість смартфонів від Apple, яка має поповнювати список переваг саме цих пристроїв.

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

І, здається, цього року такий елемент керування (нарешті?) змінить і свою форму, і свої можливості. А заміною стане Action Button — невелика кнопка, роль якої обиратиме кожен користувач відповідно до власних вимог (як в Apple Watch Ultra). Так, звичне переведення викликів в режим вібрації в списку залишиться. Але й з’являться альтернативи.

Оскільки цей список буде обумовленим виключно програмною частиною, можна вигадати величезну кількість варіантів використання Action Button. Але, знову ж, знаючи підхід компанії Apple до подібних речей, розробники ліпше за користувача розуміють, які функції для цієї кнопки можуть бути корисними, отже й список буде доволі обмеженим (але особисто я був би радий помилитися в такому твердженні).

Щодо клавіш загалом, були розмови про те, що iPhone має в принципі відмовитися від класичних механізмів на користь сенсорних. Для цього в корпусі шукали додаткове місце для декількох Taptic Engine, які симулюватимуть звичний «клік». Проте, цьогоріч реалізувати таке оновлення в компанії не змогли, тож поки що покупці нових моделей звикатимуть лише до Action Button. 

Титан

До виходу iPhone X, смартфони від Apple в кращому випадку пропонували корпуси з алюмінію. Але тоді компанія зробила цікаве оновлення, й починаючи з 2017 року флагманські моделі iPhone мають сталеву рамку. До речі, це така особливість, яку конкуренти не стали широко копіювати. Менше з тим, й такий матеріал компанія планує замінити.

Інсайдери давно розповідають про досліди Apple в роботі з титаном, який вже використовують, наприклад, в корпусі вище згаданих Apple Watch Ultra. А от iPhone поки що ні. З топовими моделями iPhone 15 Pro та 15 Pro Max, титан може стати основою корпусу. Приємне на дотик матове скло позаду, звісно, залишиться, а от рамка все ж може стати міцнішою, легшою, і не відблискувати (та дряпатися), як це відбувається зараз.

Додатково подібні чутки супроводжувалися можливою зміною форми корпусу. Так, iPhone 15 Pro може отримати округліші бічні грані. Теоретично, це б збільшило комфорт використання пристрою, ще й зважаючи на невелике зменшення ваги з новим матеріалом. Але чи дійсно Apple піде на такі зміни ми дізнаємося вже за кілька днів.

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

Насправді принципової ролі у зовнішності iPhone 15 це все одно не зіграє, адже нові моделі здебільшого будуть подібні попереднім. Лише «молодші» версії iPhone 15 та iPhone 15 Plus мають отримати новий виріз для фронтальної камери та датчиків Face ID, що заразом розширить функціональність Dynamic Island на всю нову лінійку iPhone, а не залишить виключно Pro-версіям.

Але ж iPhone 15 Pro також моє щось покращити й попереду? І тут теж знайшлося місце для маневру. Pro-версії цього року можуть зменшити рамки довкола дисплея. Ця історія взагалі розповідає мрії компанії про дисплей без рамок, але реалізація все одно потребує поступових кроків. І черговий такий може статися цього року, зменшивши ширину рамки з 2,2 до 1,5 мм.

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

Разом із цим iPhone 15 може оновити палету кольорів. Навряд для когось це дуже принциповий момент, тому розбирати всі варіанти, які встигли запропонувати інсайдери немає сенсу (тим паче версій було чимало). Але найцікавішим варіантом, який особисто мені хотілося б побачити, був новий червоний, який в компанії частіше за все отримує назву PRODUCT(RED). Такий може отримати Pro-версія iPhone 15.

Крутіший варіант телефото

iPhone 15 Pro Max, згідно з багатьма чутками, зможе також запропонувати дійсно цікаве оновлення в камерах. Сам факт наявності телефото серед камер таких смартфонів не є чимось новим, а ось тип об’єктива, який планується в новій моделі, дійсно може зіграти більше ролі.

Так, iPhone 15 Pro Max матиме перископічний об’єктив. Це дозволить отримати більше наближення, ніж є зараз. Тобто найбільший з iPhone матиме наближення не ×3, а ×6 без цифрової допомоги. Але менший iPhone 15 Pro залишиться зі звичайним оптичним зумом. 

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

Варто зауважити, що для конкурентів з Android перископічні камери вже не є чимось новим. Наприклад, в лінійці флагманів Galaxy S від Samsung декілька років поспіль модель Ultra використовує одним з телефото саме перископічний об’єктив. Такі можна знайти й в інших смартфонах від Sony, Huawei, Xiaomi та інших.

Але не лише блоки камер Pro-версій оновляться. iPhone 15 та iPhone 15 Plus матимуть нові основні сенсори. Ну, умовно нові, адже це будуть 48-мегапіксельні камери, які торік потрапили в iPhone 14 Pro.

Традиційні оновлення

Однією з обов’язкових частин оновлень також є чергові збільшення продуктивності та програмні доробки. Звісно, нові смартфони вийдуть разом з iOS 17, про більшість цікавинок якої компанія встигла розповісти влітку на WWDC.

Pro-моделі також традиційно отримають новіші чипи, які й зроблять нові iPhone «найпотужнішими в історії». Інша справа з «молодшими» версіями, які хоч і можуть оновити чипи, але отримають торішні зразки з iPhone 14 Pro. В цьому плані компанія трохи більше розмежовує смартфони в нових лінійках, спонукаючи покупців витратити більше грошей на потужніші Pro.

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

Щоправда, можливі й більші зміни цього разу. Разом з 3-нанометровим чипом A17 Bionic, в Pro-версіях може збільшитися і ємність оперативної пам’яті, яка сягатиме 8 ГБ. І це буде ще одним стимулом для придбання саме Pro-версії, адже в iPhone 15 та iPhone 15 Plus скоріше за все цей показник так і залишиться на позначці у 6 ГБ. Хоча Apple зазвичай не озвучує ємність ОЗП та жодним чином не «тисне» на цей показник.

Моделі Pro також можуть додати й в початковій ємності накопичувачів, яку можливо збільшать зі 128 до 256 ГБ. Така версія пропонувалася інсайдерами. Але підтвердиться (чи спростується) це скоріше за все вже під час безпосереднього анонсу нових смартфонів.

Важкий Pro-цінник

Не раз аналітики зачіпали й питання збільшення вартості нових смартфонів. Це стосувалося iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. З огляду на новий матеріал корпусу, оновлені камери та збільшений обсяг пам’яті, цілком можливо, що й цінник «погладшає».

Яким може бути iPhone 15: пригадуємо всі розповіді аналітиків та інсайдерів

На думку аналітиків, початкова вартість iPhone 15 Pro складе $1 099, що на $100 більше за поточну. Своєю чергою iPhone 15 Pro Max може подорожчати на $200, тобто вартуватиме від $1 299. Тут також варто зауважити, що подібні чутки були й, наприклад, минулого року. Тому поки що залишається простір для оптимізму.

Ну а тих покупців, які розраховують на придбання iPhone 15 чи iPhone 15 Plus, аналітики не змушували понервувати, зазначаючи початкові цінники таких смартфонів на звичному для них рівні — $799 та $899 відповідно.