Історії про смартфон з дисплеєм без рамок час від часу з’являються в різних закутках інтернету. Наскільки це хороша чи погана ідея, поки що сказати важко. Але Apple до цього все ж намагається рухатися й поступово зменшує рамки навколо дисплеїв iPhone. Цьогоріч має статися чергове покращення на цьому шляху.

Про це розповідає Марк Гурман у своєму щотижневому інформаційному бюлетені Power On.

Востаннє Apple зменшувала рамки дисплеїв у 2020 році з моделлю iPhone 12. Наступні смартфони лише зменшували розміри вирізів, а iPhone 14 Pro та 14 Pro Max навіть змінили їх позицію, «відкріпивши» фронтальну камеру з датчиками Face ID від рамки. Додатково це вдало обіграли на програмному рівні й назвали це Dynamic Island.

iPhone 15 та iPhone 15 Plus отримають таке покращення. Але цікавішою цього року стане й Pro-версія, рамки якої мають зменшитися з приблизних 2,2 мм до 1,5. Технологія виготовлення таких екранів зміниться на LIPO (low-injection pressure over-molding), яку також використовують при виготовленні дисплеїв для Apple Watch, й планують впровадити для екранів iPad.

Гурман: З наступною моделлю iPhone 15 Pro Apple продовжить реалізацію своєї мрії про смартфон без рамок

Але це не єдині нововведення, які отримають iPhone 15 та 15 Pro. Простіші моделі вийдуть у звичному дизайні, але замінять процесори на A16, значно покращать камери, матимуть Dynamic Island та змінять Lightning на USB-C.

Pro-версії матимуть ще цікавіші оновлення. Для початку, вони мають замінити сталеві рамки титановими. Ба більше, їх форма має трохи оновитися, ставши округлішою. При цьому всередині пристрою планується чимало змін, які торік відбулися в iPhone 14, що спростило ремонт гаджетів.

Камери мають отримати нові лінзи, а поряд із цим плануються зміни теле-фото (раніше вже повідомлялося, що iPhone має отримати перископічну камеру).

Гурман: З наступною моделлю iPhone 15 Pro Apple продовжить реалізацію своєї мрії про смартфон без рамок

Планувалося, що «старші» моделі замінять звичні кнопки на сенсорні, які будуть симулювати «натискання», як це вже давно роблять трекпади в MacBook. Таким чином інженери мали на меті зменшити кількість механічних елементів, які можуть вийти з ладу. Але через збільшення вартості від такого рішення відмовилися.

Проте відомий перемикач режимів сповіщення все одно можуть замінити на Action button — кнопку, функціональність якої користувач зможе за бажанням змінювати. Розробник Стів Мозер знайшов в коді iOS 17 можливі опції, серед яких є вже звична зміна режимів сповіщення, Focus mode на кшталт Do Not Disturb, запуск камери, увімкнення ліхтарика, відкриття функцій Accessibility або перекладу тексту.

З усім цим пан Гурман не виключає, що історії щодо збільшення вартості все одно можуть підтвердитися (не лише за межами США, але й на «домашньому» ринку). Щонайменше, Pro-моделі можуть здорожчати, враховуючи оновлення камер та зміну в матеріалах корпусів. Але інсайдер також припускає, що можуть зрости цінники всіх чотирьох моделей.