Ми вже декілька разів писали про українську гру Corsairs Legacy, яка, якщо все буде добре, має вийти вже цього року. Нещодавно гра отримала новий геймплейний трейлер, а невдовзі гравці зможуть завантажити безплатний Corsairs Legacy: Prologue і самостійно спробувати гру. Ну а поки що ми вирішили поспілкуватися з Володимиром Бондаренком, CEO студії Mauris, про піратський сеттинг, конкурентів, українське озвучення і багато іншого.

Добрий день, Володимире! Нумо знайомитися. Розкажіть, хто ви і як так сталося, що компанія Mauris, яка начебто займається розробкою мобільних застосунків, сайтів та CRM-систем на замовлення, почала створювати ігри?

Олеже, добрий день! Свою діяльність ми дійсно розпочинали з Web-розробки, але вже тоді дивилися на мобільні застосунки, як на наступний, складніший тип програмного забезпечення. Кілька років ми займалися розробкою мобільних додатків на замовлення, а потім почали створювати перші власні мобільні проєкти. Ну а далі ми зацікавилися іграми для ПК, бо їх розробка виглядала для нас ще складнішою і від того цікавішою.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Таким чином, ми постійно намагаємось підвищувати власний технічний і бізнес рівень і у майбутньому масштабуватися на базі прибуткових програмних продуктів. Наша команда не зупиняється на досягнутому і завжди намагається рухатися далі.

Ви продовжуєте зараз займатися іншими напрямками бізнесу? Коштом чого фінансується розробка ігор?

Ми давно вже не шукаємо нових клієнтів на аутсорс, але є декілька компаній, які багато років користуються нашими послугами, і ми продовжуємо розвивати їх IT інфраструктуру. Крім того, наш підрозділ мобільних ігор теж є прибутковим. Усі гроші, які отримуємо з аутсорсу та мобільного напрямку, інвестуємо в Corsairs Legacy.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Головним здобутком 2022 року у наших підсумках року ви назвали те, що ви спромоглися зберегти команду. Скільки взагалі людей працює зараз у Mauris і скільки з них займається іграми?

В процесі розробки ПК-ігор дуже багато вузьких спеціалістів виконують обмежений обсяг роботи й працюють над проєктом неповний день або за потреби. Тому чисельність задіяних розробників весь час змінюється.

Чому саме «Корсари»? Це якийсь ностальгічний момент?

У нас в команді багато фанатів ігор про піратів. Ми дуже вболіваємо за свою майбутню гру і хочемо зробити її такою, щоб і самим із задоволенням в неї грати. В мене ще зі студентства була мрія знайти вільний тиждень для того, щоб просто пограти в «Корсари: Місто загублених кораблів», але я так і не зміг знайти на це час. Тому знайшов інший спосіб досягти мрії – створити власну гру про піратів, і мати можливість грати в неї просто в робочий час. Зараз ми готуємось до фестивалю Steam (розпочнеться 6 лютого 2023 р.), і хлопці кожен вечір збирають для мене новий білд гри. Я маю до початку наступного робочого дня надати фідбек по всім змінам.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Чи вважаєте ви, що після усіх ігор на піратську тематику, після Assassin’s Creed IV Black Flag, Assassin’s Creed Rogue та Sea of Thieves у цьому сеттингу ще є що сказати?

Всі ці ігри відрізняються від того, що створюємо ми. Sea of Thieves – це мультиплеєр зі своєрідною графікою, а інші дві гри вийшли вже дуже давно і мають лінійний сюжет. Підсумком нашої роботи через декілька релізів має стати однокористувацька пісочниця, де гравцю буде цікаво проводити стільки часу, скільки він забажає.

А взагалі-то, наявність нових ігор завжди краще, ніж їх відсутність. Ось, наприклад, Call of Duty виходить кожного року. І величезна кількість гравців радіє від цього та купує кожну нову гру. Я за 3 роки купив дві Call of Duty, щоб з задоволенням пройти кампанії. Сподіваюся, що наша гра зможе стати втіхою для фанатів піратського сеттингу, які не мають можливості отримувати нові ігри кожний рік, як гравці, що полюбляють інші популярні сеттинги.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Ви називаєте Corsairs Legacy нащадком тих самих «Корсарів» від «Акелли». Не боїтеся, що «Акелла», як у випадку з «Корсары: Черная метка» від Black Sun Game Publishing, піде до суду?

Ми створюємо окрему гру з іншою назвою, яка не має відношення до «Акелли». Уся розробка ведеться з нуля. Не думаю, що до нас можуть бути якісь претензії. Ми намагаємося підтримувати розробників перевипуску «Корсарів» і сподіваємось, що у них все вийде. Із засновником Black Mark Studio, яка займається перевиданням гри, ми ходили в сусідні школи на Оболоні в Києві.

На сьогодні на Заході та в Китаї Corsairs Legacy є вже більш відомим брендом, ніж Sea Dogs. Згідно з нашою стратегією через 2 роки це будуть зовсім різні вагові категорії.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Чому ви обрали для гри рушій Unity? Начебто він не дуже підходить для створення великого відкритого світу, який має бути у піратській грі.

З мого досвіду головне – досвід програмістів, а не рушій. На початок розробки гри у нас в команді вже були Unity-програмісти, які до цього створювали мобільні ігри. Крім того, тоді ми ще проводили навчальний курс по Unity для студентів Київського Політеху, тому й обрали саме цей рушій для розробки Corsairs Legacy.

Зважаючи на дуже обмежений бюджет і той досвід, який ми мали тоді – це було правильне рішення. Якби ми починали зараз, скоріш за все обрали б Unreal Engine і перша частина гри вже б вийшла. Але все це досвід, й заради нього ми і намагаємось постійно розширювати сферу своєї діяльності.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Чи не розглядали ви варіант співпраці з іншими українськими студіями, які вже розробляли ігри про піратів та вітрильники? Студіями Lions Shade (Tempest: Pirate Action RPG), FangsLab (Timeloop: Sink Again Beach), Game Labs (Naval Action та Ultimate Admiral: Age of Sail)?

З самого початку розробки Corsairs Legacy ми хотіли об’єднати всі спільноти фанатів піратського сеттингу, що, на нашу думку, дало б змогу отримати додаткову аудиторію усім іграм цього жанру. Ми запустили власний YouTube канал та почали брати інтерв’ю у різних розробників, інформуючи глядачів щодо ігор, фільмів та серіалів про піратів.

З засновником Lions Shade ми зробили інтерв’ю і продовжуємо спілкуватися час від часу. Game Labs відмовилися від спілкування. Про FangsLab я чув трохи в цьому році, але аналізом ринку я займався у 2021 р., тоді вони в моє поле зору не потрапили.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Як я побачив, ви вже встигли розробити одну піратську гру – Save the Pirate: Sea Story. Це що, проба пера? Тестування квестів для основної гри? Які продажі, якщо не секрет, бо я бачу, що гру хвалять, але скаржаться на задорогі DLC?

Save the Pirate – це мобільна казуальна гра, проєкт, який розвивається вже понад два роки. Гру вже встановили близько 25 млн користувачів. Поки що це наш найуспішніший ігровий проєкт. ПК-версію ми зробили для тестування можливостей Steam, і в процесі тесту у нас з’явилося бажання зробити повноцінний ПК-реліз. Save the Pirate: Sea Story в Steam безплатна, але має платні доповнення для тих, кому вона припаде до смаку.

Повернемося до Corsairs Legacy. Ви все ще плануєте вихід гри по частинах, спочатку окремі наземні та морські битви, а потім, вже у 2024 році, відкритий світ? Це буде такий собі Дочасний доступ?

Ми віримо, що без інвесторів та потужного видавця краще випускати продукти частинами, але частіше, отримувати відгуки, фінанси з продажів і робити наступні кроки, які дозволять випустити більшу гру з урахуванням попереднього досвіду та фідбеку.

Ми змінили своє бачення щодо того, як має бути поділена гра. Більше розкажемо на фестивалі Steam, тому заходьте на нашу трансляцію 6-7 лютого і першими дізнаєтесь про наші плани на офіційній сторінці Corsairs Legacy в Steam.

Що нового в порівнянні з тими самими старими «Корсарами», Assassin’s Creed IV Black Flag або Sea of Thieves буде в Corsairs Legacy? Якісь нові механіки, нові рівні симуляції тощо?

Нові механіки будуть. Деякі вже реалізовані, деякі ще в планах. Ми знаходимось вже на тій фазі, коли нові ідеї з’являються під час тестування поточної версії гри. В подальшій розробці механік ми будемо відштовхуватися від власного ігрового досвіду і відгуків гравців, тобто не будемо спиратися на фіксований довгостроковий план. Гравці самі підкажуть, що потребує доробки в першу чергу.

Якщо ви плануєте вийти у 2023 році, будете конкурувати з Pirate’s Dynasty та Skull & Bones. В розробку останньої було вкладено сотні мільйонів доларів. Не боїтеся?

Чим більше контенту на тему піратів – тим краще. Я вважаю, що будь-яка додаткова увага сеттингу покращить фінансові показники всіх продуктів у цій тематиці. Ми будемо раді, якщо кожний з них отримає багато уваги й велику базу гравців.

Corsairs Legacy – «Корсари» з українським колоритом

Чи планується в Corsairs Legacy повноцінна українська текстова локалізація, а може навіть озвучення, як у Timeloop: Sink Again Beach?

Повне українське озвучення вже готове, і воно бомбезне! Ми замовляли озвучення головних героїв у професійних акторів, яких ви можете почути та побачити в кінотеатрах. Я отримаю величезне задоволення, коли тестую український білд гри й сподіваюся, що гравцям це також сподобається.

Ви вже знайшли видавця чи плануєте видавати Corsairs Legacy самостійно?

Зараз ми займаємось просуванням гри самостійно. Декілька видавців пропонували нам свої послуги, але те, що в них входило, ми вже робимо самі й маємо непогані результати.

Що ж дякуємо за відповіді, Володимире. Наснаги у розробці й нехай піратська фортуна посміхнеться вам!

Дякую, Олеже. Був дуже радий з вами поспілкуватись. Особливо зважаючи на те, що я читав ваші статті ще у «Домашньому ПК».

Користуючись нагодою, хочу наголосити, що ми підтримуємо український контент і готові надавати ексклюзивну інформацію всім україномовним ігровим блогерам незалежно від кількості підписників. Для того, щоб потрапити в нашу базу розсилки, достатньо написати нам через форму зворотного зв’язку на сайті гри.