Ще у квітні 2022 року ми писали про октокоптери R18 від «Аеророзвідки». На початковому етапі Великої війни ці маленькі бомбардувальники одними з перших почали скидати на голови російських окупантів мінібомби, зроблені з кумулятивних протитанкових гранат РКГ-3, постачаючи українцям, які у той час переховувалися у бомбосховищах, цікаве та заспокійливе відео. Скориставшись нагодою ми вирішили поспілкуватися з представниками «Аеророзвідки».

Нагадаємо, недержавна організація «Аеророзвідка» була створена волонтерами Майдану та ІТ-шниками ще у 2014 р. і з самого початку війни на Сході України допомагає українським військовим в першу чергу з розвідкою, як і значиться в назві об’єднання. Дрони «Аеророзвідки» допомагали наводити нашу арту на колони російських окупантів, що прямували до Києва у лютому-березні 2022 р. Але крім дронів спостереження та розвідки в арсеналі «Аеророзвідки» є й атакуючі БПЛА, ті самі октокоптери R18.

На жаль, через намагання зберегти військову таємницю і підготувати для ворога декілька «приємних» сюрпризів, частину наших запитань до «Аеророзвідки» прийшлося вилучити, а відповідь на інші нам пообіцяли надати після перемоги. На запитання відповідав Вадим Юник, керівник напрямку роботизованих технологій ГО «Аеророзвідка».

«Аеророзвідка»: так, ми готуємо сюрпризи для ворога. Коли настане час, ви побачите «яскраве кіно»!

У першу чергу, дозвольте подякувати «Аеророзвідці» за те, що ви щодня робите на фронті та в тилу. Окрема подяка від редакції «Межі», як від киян, за вклад, який «Аеророзвідка» зробила під час Битви за Київ.

Найвідоміший дрон «Аеророзвідки» – це R18. Кліпи, зняті операторами під час бомбардування позицій росіян – це справжні хіти! Якщо не секрет, скільки коштує кожен такий БПЛА і скільки часу йде на його виготовлення?

Вартість комплексу, в який входить два дрони R18 та наземна станція керування, становить близько $45 тис.

Наразі у «Аеророзвідки» 20 екіпажів R18 на різних ділянках фронту. На більше не вистачає ресурсу чи нема сенсу збільшувати підрозділ?

Ми не можемо передавати ударний дрон пілотам без досвіду, тому намагаємося залучити до цього процесу військових пілотів, які вже мають досвід застосування дронів, при цьому все одно додатково донавчаємо їх управлінню саме R18. На це потрібен час та ресурси.

«Аеророзвідка»: так, ми готуємо сюрпризи для ворога. Коли настане час, ви побачите «яскраве кіно»!

Колись хтось з «Аеророзвідки» казав, що дрони – це розхідний матеріал, такий самий, як і боєприпаси. Скільки дронів ви втрачаєте щомісяця? Які найпоширеніші фактори: ворожий вогонь, технічні збої, помилки операторів?

Частково це так. Ворог збиває дрони фізично або знешкоджує на інший спосіб. Це означає, що треба бути готовими до того, щоб відновлювати пошкоджені дрони чи мати достатній запас на заміну знищених.

Але ми можемо впливати на рівень втрат дронів. Ми розуміємо, що є пряма залежність від якості навченості екіпажу та часу, який дрон «живе» на полі бою. Тому ми намагаємося при навчанні передавати той досвід застосування, що отримуємо від досвідчених пілотів.

Про те, як саме знищують наші дрони й кількість втрачених одиниць ми не розкриваємо – принаймні до кінця війни, адже ця інформація корисна для ворога. Вона дає йому підказки, як треба боротися проти R18, а нам це не потрібно.

R18 зараз єдиний БПЛА «Аеророзвідки» власного виробництва, чи ви готуєте якісь нові сюрпризи для ворога? Чи не думали над дронами більшого радіуса дії? Чи не плануєте, наприклад, встановлювати на R18 револьверний механізм скидання бомб, як у тайванського DronesVision Revolver 860.

Так, ми готуємо сюрпризи для ворога. Коли настане час, ви побачите «яскраве кіно»! Револьверний механізм скидання бомб, як у тайванського DronesVision Revolver 860, про який ви говорите, ми встановлювати не плануємо.

«Аеророзвідка»: так, ми готуємо сюрпризи для ворога. Коли настане час, ви побачите «яскраве кіно»!

Скільки часу йде на підготовку пілота БПЛА? Наскільки, у тому числі за часом, відрізняється підготовка пілота коптера та пілота дрона-літака? Чи можна потім перевчитися на великий дрон? І чи правда, що найкращі пілоти виходять з гравців у відеоігри?

На підготовку пілота БПЛА потрібно 2-3 тижні. Пілотів дронів-літаків ми не навчаємо, тож порівняти відмінності при навчанні на коптерах не можемо.

Відеоігри та керування дронами не пов’язані між собою. Дійсно, є така думка, що відеоігри впливають на навички. Насправді ж під час навчання на пілота БПЛА важливими є отримати навички взаємодії з реальним комплексом, які неможливо запозичити з відеоігор. Тож твердження про те, що найкращі пілоти виходять із гравців, не зовсім відповідає дійсності.

«Аеророзвідка»: так, ми готуємо сюрпризи для ворога. Коли настане час, ви побачите «яскраве кіно»!

Останнім часом Україну тероризують іранські БПЛА Shahed 136. Чим страшний цей дрон? І як з ним боротися?

Відповідь на ваше перше запитання проста. Дрон страшний тим, що він убиває людей. Про те, як із ним боротися, ми також не можемо зараз говорити, адже росіяни, розуміючи, що саме ми знаємо про «Шахіди», змінюватимуть тактику застосування безпілотників. Нам це не вигідно.

Ще раз дякуємо за відповіді та за вашу працю, Вадиме.

А наших читачів ми закликаємо продовжувати допомагати «Аеророзвідці» ремонтувати пошкоджені дрони, будувати нові на заміну вибитим, та створювати новітню зброю, яка буде ще ефективніше та ефектніше знищувати ворогів. Зробити це можна на офіційній сторінці ГО у будь-якій валюті та навіть крипті.