Декілька днів тому на багатьох українських медіаресурсах з’явилася інформація, що тайванська компанія DronesVision надає ЗСУ аж 800 (!) бойових дронів DronesVision Revolver 860. На жаль, це неправда і компанія DronesVision на своєму сайті спростовує ці чутки.

«Існує різноманітна неправдива інформація щодо того, що наші продукти були передані Україні, що викликає деяке непорозуміння та занепокоєння у наших клієнтів. Цим DronesVision, Inc. пояснює, що DronesVision ніколи не дарувала жодних продуктів будь-яким урядам, військовим установам чи некомерційним організаціям. Крім того, DronesVision є приватною компанією, яка не має жодних державних інвестицій або афілійованих державних установ у будь-якій формі. Крім того, усі згадані вище види бізнес-діяльності обмежуються підписаними з нашими клієнтами відповідними угодами про нерозголошення, тому DronesVision не розголошувала і не розголошуватиме жодної інформації щодо імен наших клієнтів і пов’язаних з ними подробиць.» – йдеться в повідомленні DronesVision.

З одного боку, здається, що DronesVision однозначно заперечує факт передачі дронів Україні. З іншого посилання на NDA можна сприймати як факт заперечення розголошення інформації. А в такому разі перша частина може означати що дрони були не передані безкоштовно, а продані уряду України, або якоїсь третьої країни.

DronesVision Revolver 860: дрон-бомбардувальник, який НЕ надали Україні (але це не точно)

Насправді ж, DronesVision Revolver 860 – дуже цікаві БПЛА, і ми б залюбки побачили результати їх роботи на фронті. У чомусь ці дрони схожі з кустарною українською переробкою цивільних дронів, що скидають гранати та легкі міни на голови рашистів, наприклад, тим самим октокоптером R18 від «Аеророзвідки». Але Revolver 860, згідно з назвою, має барабанний механізм скидання відразу на 8 мінометних мін калібру 60 мм, що значно покращує його ефективність і дозволяє використовувати БПЛА як такий собі надлегкий бомбардувальник. Швидкість скидання усього боєзапасу можна побачити у відео нижче.

Виробник стверджує, що Revolver 860 можна модифікувати на інші, більш потужні калібри – 81 та 120 мм.

Що ж, попри сувору відповідь DronesVision, будем сподіватися, що на модель Revolver 860 звернуть увагу наші волонтери, або хтось з українських конструкторів зможе обладнати схожим револьверним барабаном інший цивільний дрон. Українці дуже винахідливі :).

Характеристики
Загальна вага – 42 кг (з 8 мінами калібру 60-мм)
Габарити – 1355 мм
Час польоту – до 40 хвилин
Дальність польоту – 20 км