Литва купує для України дві системи ППО NASAMS за €9,8 млн ($10,7 млн) і поставить їх протягом трьох місяців, про що повідомило Міністерство оборони країни. Про це пише Reuters.

«У відповідь на терміновий запит України про допомогу в посиленні протиповітряної оборони ми закуповуємо дві пускові установки ППО середньої дальності NASAMS для української армії. Ми також організуємо доставку, яка, як очікується, відбудеться протягом наступних трьох місяців», – йдеться у повідомленні.

Литва придбала для України пускові установки ЗРК NASAMS

«Ми закуповуємо оновлені ЗРК NASAMS, які повністю готові для інтеграції українськими військовими в їхні підрозділи з точки зору управління вогнем. Таким чином, це доповнює та розширює можливості використання ЗРК NASAMS, вже наданих Норвегією та США», – сказав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Йдеться про збільшення сукупного залпу ППО при перехопленні масованих атак російських терористів.

Про необхідність надання Україні систем NASAMS йшлося з перших місяців повномасштабного вторгнення. Перші такі ЗРК від Норвегії та США з’явилися у ЗСУ в листопаді 2022 р. і взяли участь у протидії масованим атакам, спрямованим на енергосистему України. Після цього додаткові системи для України замовила США (з поставками до 2025 р.) та Канада. Зараз до них приєдналася і Литва.

Дякуємо, Литва!

Литва придбала для України пускові установки ЗРК NASAMS

Тактико-технічні характеристики ЗРК NASAMS
Дальність – від 2,5 до 40 км
Висота цілі – від 30 м до 21 км
Час реагування – 10 с
Час розгортання/згортання – 15/3 хв
Швидкість цілі – до 1 000 м/с

AIM-120 AMRAAM:
Вага ракети – 152 кг
Бойова частина – 22,7 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 18 см
Швидкість – 1 361 м/с
Перевантаження – 40 g