Як сповіщає Reuters Канада збирається придбати у США комплекс ППО NASAMS та передати його Україні. Про це йдеться в повідомленні офісу прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, яке було оприлюднено після його зустрічі з президентом США Джо Байденом у Мехіко.

Згодом це підтвердила й міністр оборони Канади пані Аніта Ананд у Twitter.

«Я спілкувалася з міністром оборони України Олексієм Резніковим сьогодні вранці й чітко почула: системи протиповітряної оборони є головним пріоритетом України. Саме тому Канада купує у США передову National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS), щоб передати її Україні.» – написала пані міністерка.

Не слід вважати, що ця NASAMS з’явиться в Україні вже завтра. Якщо йдеться про придбання, то це придбання у виробника, тобто компанії Raytheon. На жаль, через високий попит виникла чимала черга. Наприклад, 6 систем NASAMS для України, які замовила у виробника сама США, будуть готові лише… до 28 листопада 2025 року. Це не точна дата виготовлення останнього комплексу, а кінцева дата виконання контракту (Raytheon може впоратися й швидше), але все ж таки.

В черзі на NASAMS, крім України, стоять також Угорщина та Катар, які замовили їх ще у 2019 та 2020 рр. відповідно. Серед потенційних операторів цього ЗРК називаються також Естонія, Латвія, Кувейт та Тайвань. Через російсько-українську війну і потреби ППО ЗСУ усі ці угоди затримуються.

Наразі Україна має вже два комплекси NASAMS, які дуже гарно показали себе під час масованих ракетних атак росіян.

У будь-якому разі, дякуємо, Канадо!