У червні близько 20 інженерів були запрошені на зустріч, яка відбулася в штаб-квартирі виробника ракет SpaceX. Темою розмови був засновник і головний виконавчий директор компанії Ілон Маск, пише New York Times.

Напередодні компанія ухвалила рішення звільнити п’ятьох співробітників, які написали листа із закликом до SpaceX засудити «шкідливу поведінку в Twitter» пана Маска, який використав соціальну мережу для того, щоб висміяти повідомлення про те, що SpaceX задовольнила позов про сексуальні домагання проти нього. Кілька інженерів прийшли на зустріч, очікуючи почути співчутливе ставлення, оскільки деякі менеджери та керівники вказали, що вони не схвалюють поведінку пана Маска.

Але зустріч, про яку раніше не повідомлялося, швидко стала «гарячою», за словами двох присутніх співробітників SpaceX.

Вони сказали, що Джон Едвардс, віцепрезидент, який вів зустріч, охарактеризував лист як екстремістський акт і заявив, що автори були звільнені за те, що відволікають компанію і беруться за пана Маска. На питання, чи може виконавчий директор безкарно сексуально домагатися своїх працівників, пан Едвардс, за словами двох співробітниць, не відповів. Але вони сказали, що на зустрічі була постійна тема — що пан Маск може робити в компанії все, що захоче.

Зрештою лист SpaceX призвів до звільнення дев’яти працівників. У Національну раду з трудових відносин були подані звинувачення в недобросовісній трудовій практиці від імені восьми з цих працівників, в яких стверджується, що їх звільнення були незаконними. Справа SpaceX підіймає нові питання про практику управління в компаніях Ілона Маска, де мало толерантності до інакомислення або організації праці.

Tesla, виробник електромобілів, яким також керує пан Маск, чинить опір спробам об’єднання в профспілки на своїх заводах і втягнутий в судовий процес за позовом робітників, які стверджують, що їх не попередили належним чином перед звільненням в червні.

Після того, як минулого місяця пан Маск придбав Twitter за $44 мільярди, він негайно звільнив керівників, перш ніж звільнити половину з 7500 співробітників компанії. Цього тижня він наказав підлеглим прочесати внутрішні комунікації та публічні твіти співробітників Twitter, що призвело до звільнення десятків критиків.

Інтерв’ю з вісьмома працівниками SpaceX, які подали звинувачення, підкреслюють, що пан Маск міцно контролює своїх співробітників, можливо, навіть виходячи за рамки федерального законодавства. Шестеро з цих працівників говорили анонімно, побоюючись репресій, і їхні імена не вказані в документах, поданих до комісії з питань праці.