Ілона Маска – засновника SpaceX і найбагатшу людину світу – звинувачують у домаганнях. Інцидент відбувся ще у 2016 році – а за врегулювання позову, поданого двома роками пізніше, компанія заплатила постраждалій $250 000. 

Стюардеса, яка звинувачує Маска, працювала у корпоративному парку літаків SpaceX. Звинувачення базується на декларації, яку підписала її подруга. Деталі історії стали відомі як з декларації, так і інших документів – в тому числі переписки та інших записів, які отримали журналісти. 

Згідно з декларацією, після того, як жінку взяли на посаду стюардеси, її вмовили отримати ліцензію масажистки, щоб вона могла робити масаж Маску. Інцидент стався під час одного з сеансів у приватній каюті Gulfstream G650ER, що належить мільярдеру. 

У той день її запросили для «повного масажу». За словами постраждалої, під час сеансу Маск показав їй геніталії, доторкнувся до її ноги без згоди та запропонував купити жінці коня, якщо вона «зробить більше». Про це свідчать інтерв’ю та документи, на які посилається Insider

Працівниця відповіла відмовою і продовжила масаж. 

«Бортпровідниця не продається. Вона не збирається надавати сексуальні послуги за гроші чи подарунки», – йдеться у декларації. 

Після цього зміни стюардеси скоротили, а її саму почали ненав’язливо виштовхувати з компанії. У 2018 році, переконавшись, що її відмова Маску скоротила робочі можливості у SpaceX, жінка найняла юриста та надіслала скаргу до відділу кадрів. У цей же час вони з подругою підготували декларацію. 

Однак за безпосередньої участі мільярдера справу швидко зам’яли. У листопаді 2018 року Ілон Маск, SpaceX і бортпровідниця уклали угоду про вихідну допомогу жінці у розмірі $250 000 в обмін на обіцянку не подавати до суду. Працівниці також забороняли обговорювати вихідну допомогу та будь-які деталі, що стосуються компаній Маска. 

Жінка дотрималась цієї угоди, однак її подруга без обговорень зі стюардесою вирішила оприлюднити справу. Вона не укладала жодних угод, а мовчання, за її словами, робить її співучасницею. 

Наразі це єдине звинувачення Маска у сексуальних домаганнях. У відповідь на запит журналістів мільярдер написав, що потребує більше часу і що «у цій історії є набагато більше». 

«Якби я був схильний до сексуальних домагань, то навряд чи це був би перший відомий випадок за мою 30-річну кар’єру, – пояснив Маск і назвав історію «черговою політично мотивованою сенсацією».