Пентагон конкретизував склад останнього пакета військової допомоги, оголошеного президентом США Джо Байденом під час промови з нагоди Дня Незалежності України. Ось що входить до складу чергового траншу вартістю у вражаючі $2,9 млрд.

По-перше, шість ЗРК NASAMS на додачу до тих двох, що були передані у липні. Скоріш за все, знову йдеться про взводні комплекти NASAMS, до кожного з яких входять 3 пускові установки на 18 ракет, радіолокаційна трикоординатна станція AN/TPQ-64 та пульт управління вогнем. Вартість одного взводу NASAMS – $23 млн у цінах 2022 р., вартість кожної ракети AIM-120 AMRAAM (модифікація AIM-120D 2019 р.) – понад $1,2 млн. Звісно ж, комплекси постачаються з додатковими ракетами; їх витрати, особливо з такими масованими атаками, як на День Незалежності, досить великі.

$2,9 млрд на зброю: 6 ЗРК NASAMS, БПЛА, боєприпаси, але все ще без ATACMS

По-друге, 245 000 снарядів калібру 155 мм та 65 000 мінометних мін калібру 120 мм. Без снарядів гармати просто залізо, а щоденні витрати снарядів на фронті просто колосальні.

По-третє, 24 контрбатарейні радари, щоб ефективніше нищити артилерію ворога.

По-четверте, неназвана кількість додаткових розвідувальних БПЛА RQ-20 Puma та безпілотні авіаційні комплекси Scan Eagle – очі арти.

$2,9 млрд на зброю: 6 ЗРК NASAMS, БПЛА, боєприпаси, але все ще без ATACMS

По-п’яте, протидронні системи VAMPIRE, про які невідомо майже нічого. Начебто це дрони, які знищують ворожі дрони за допомогою кінетичної зброї, але як саме і хто виробляє цю зброю, наразі невідомо.

По-шосте, знову ж таки невідомі ракетні системи з лазерним наведенням.

На жаль, ні винищувачів, ні балістичних ракет ATACMS у новому пакеті нема. Відповідаючи на брифінгу на питання про цю зброю, заступник міністра оборони США Колін Каль зазначив, що найближчим часом не варто на них не розраховувати.

«Потрібно забезпечити, щоб Україна змогла використовувати авіацію, яку вона має зараз, для досягнення ефекту в поточному конфлікті… Навіть якщо рішення щодо передачі літаків НАТО і буде прийнято, Україна не отримає їх ще роками», – сказав Колін Каль.

Водночас Пентагон продовжить допомагати Україні з розширенням можливості радянських літаків ПС ЗСУ, як, наприклад, це сталося з інтеграцією протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM.

$2,9 млрд на зброю: 6 ЗРК NASAMS, БПЛА, боєприпаси, але все ще без ATACMS

Щодо балістичних ракет ATACMS заступник міністра оборони США знову підкреслив, що відповідно до консультацій з українською стороною, зараз для виконання всіх актуальних завдань ЗСУ повністю достатньо ракет GMLRS.

Крім того, на думку Коліна Каля, протягом найближчих трьох років Україна перейде переважно на натівські зразки озброєння, але це не виключає використання й окремих радянських зразків зброї й після 2025 року. Також пан Каль нагадав, що оборонно-промисловий комплекс України спроможний і самостійно створює вкрай ефективне озброєння.

Згадав заступник міністра оборони США і «зоопарк» бойової техніки ЗСУ, зібраний з різноманітної техніки, отриманої від країн союзників.

«В ідеалі майбутнє української армії базуватиметься не на десятках різних систем, а на набагато меншій кількості систем, які простіше підтримувати та обслуговувати», – наголосив Колін Каль.