Міністерство фінансів США вперше звернуло увагу на майнерів біткоїна з Росії перед початком третього місяця війни в Україні. У останньому раунді санкцій Мінфін оголосив, що вживає заходів проти компаній з російської індустрії майнінгу криптовалют. 

Серед підсанкційних компаній є організація BitRiver, заснована у 2017 році. Як видно з назви, її майнінгові ферми працюють на електриці з гідроелектростанцій. Майнінгова компанія має 200 штатних працівників у трьох офісах на території Росії. Управління контролю за іноземними активами виділило 10 дочірніх компаній BitRiver в останньому пакеті санкцій, спрямованому проти компаній та фізичних осіб, які допомагають Росії пом’якшити економічні втрати. 

Згідно з даними Кембриджського Університету, Росія – третя у світі країна за обсягом майнінгу біткоїна. Російські компанії керують величезними серверними фермами, на міжнародному рівні продаючи свої потужності майнінгу віртуальної валюти. Тим самим вони допомагають державі монетизувати природні ресурси. 

«Росія має порівняльну перевагу у майнінгу крипти через енергетичні ресурси та холодний клімат. Однак майнінгові компанії покладаються на імпортне комп’ютерне обладнання та фіатні платежі, що робить їх вразливими до санкцій», – говорить заступник міністра з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон.  

Викликає занепокоєння, що Росія, як і Іран, може спрямувати свої значні енергетичні ресурси на майнінг криптовалют, щоб таким чином обійти економічну блокаду західних країн. Зокрема, це дозволить монетизувати природні ресурси, які не можна експортувати через санкції. 

США розглядає дохід від індустрії майнінгу криптовалют як потенційну загрозу ефективності свого санкційного режиму. При цьому Мінфін прагне забезпечити, щоб жоден актив не став механізмом, за допомогою якого режим Путіна пом’якшить вплив санкцій.