Пристрій стеження Apple AirTag отримав негативні відгуки з моменту свого випуску, оскільки через нього виникли проблеми з конфіденційністю та безпекою. Пристрій був створений для відстеження особистих речей, які можуть бути втрачені, щоб було простіше їх знайти або відслідкувати. Apple стверджує, що вона отримала звіти про «незліченні» історії AirTag, які допомогли користувачам знайти втрачені предмети.

Однак незабаром після того, як Apple вперше представила AirTag, виникли побоювання, що трекери будуть використовуватися для переслідування людей або інших незаконних дій. Справа ще в тому, що AirTag доволі доступні та продаються за ціною всього $29, а мережа Apple Find My налічує мільярд пристроїв, що робить AirTag дешевим і простим рішенням для відстеження.

Існує вже достатньо багато історій людей, які виявили прикріплені до своїх автомобілів AirTag, призначені для переслідування або крадіжки авто. А також популярності набули AirTag зі знятими динаміками, які роблять складнішим їхнє виявлення. Все це спонукало Apple спробувати розв’язувати проблеми конфіденційності та безпеки.

Наприклад, iPhone попереджає користувачів, якщо поруч із ними переміщається невідомий AirTag, але користувачі Android донедавна залишалися без таких повідомлень. Різні сторонні розробники пропонували рішення для виявлення найближчих AirTag, проте Apple нарешті випустила власну програму для цієї мети в Google Play.

Apple також заявляє, що співпрацює з правоохоронними органами, надаючи дані облікових записів iPhone, з’єднаних з AirTag, що використовуються для відстеження людей. Компанія каже, правоохоронні органи вже змогли використати цю інформацію для відстеження AirTag до злочинців, які потім були затримані.

Apple додатково оновила статтю підтримки небажаного відстеження на своєму вебсайті. Додавши до неї докладнішу інформацію про функції безпеки AirTag, попередження про небажане відстеження, та як відключити AirTag та інші мережні пристрої Find My. Компанія також працює над деякими додатковими функціями безпеки в запланованих оновленнях. Ці можливості будуть включати інструмент точного пошуку, сповіщення на смартфон, коли AirTag автоматично видають звук, покращену логіку оповіщення про небажане відстеження та гучніші звукові сигнали AirTag.