Усім відомо, що завдяки державним дотаціям відсоток електричних авто у Норвегії найвищий у світі й ще 2020 р. частка нових електромобілів перевищила частку автівок з ДВЗ. У 2022 р. Норвегія встановила новий рекорд – 79,3% проданих автомобілів виявилися електричними. Але невдовзі все може змінитися, про це пише Reuters.

За даними Norwegian Road Federation, у 2022 р. 79,3% нових авто в Норвегії були електрокарами з батареями (BEV – battery electric vehicles). У 2021 р. їх було лише 65%. Кількість plug-in гібридів – 8,5%, інших гібридів – 5,4%, доля нових чисто бензинових авто склала лише 3,9%, дизельних авто – 2,9%.

79% куплених у Норвегії у 2022 р. авто – електричні. Але тренд може змінитися

Найпопулярніша модель 2022 р. – Tesla Model Y, друга – Volkswagen ID.4 і третьою була Skoda Enyaq.

За популярність електричних авто слід подякувати податковим пільгам. Але хоча вони й допомагають скоротити викиди вуглецю, пільги коштували державі 39,4 млрд крон ($4 млрд) втрачених доходів лише у 2022 році. Тому лівоцентристський коаліційний уряд прагне обмежити пільги для транспортних засобів категорії high-end.

Тобто, якщо у 2022 р. з пільгами Porsche Turbo S обійшовся покупцеві щонайменше у 1,7 млн норвезьких крон (приблизно $166 тис.), то з оподаткуванням, як пропонує уряд, таке авто мало б коштувати 2,1 млн крон (приблизно 206 тис.). Різниця в 20%.

79% куплених у Норвегії у 2022 р. авто – електричні. Але тренд може змінитися

Новий автомобільний податок, заснований на вазі авто, може негативно вплинути на продаж BEV, оскільки машин з електродвигунами важчі, ніж їхні еквіваленти на викопному паливі. Так вважає Норвезька автомобільна федерація (NAF), що представляє власників автомобілів.

«Ми стурбовані тим, що продажі впадуть, тому що уряд запропонував новий податок на основі ваги», — сказав речник NAF Тор Егіл Бредленд.

За його словами, уряд також не спромігся належним чином вирішити одну з головних практичних проблем для власників електромобілів, яка стосується зарядних станцій і способів оплати за їх використання.

«Вам потрібно 10-15 додатків для смартфона, щоб бути добре підготовленим власником електромобіля в Норвегії, і ми знаємо, що багато хто відкладає покупку електромобіля через це», — сказав пан Брадленд.

NAF наполягає на розробці рішення «е-роумінгу», яке дозволить користувачам платити на всіх зарядних станціях без використання кількох програм.

Але уряд Норвегії наполягає на новій політиці щодо електромобілів.

«Електромобіль став новим звичайним автомобілем для норвежців, і це означає, що ми повинні дивитися на те, як ми використовуємо суспільні кошти», — сказав лейборист Йохан Васара, державний секретар міністерства транспорту Норвегії.

«Ми впевнені, що електромобіль залишиться», — наголосив Вазара, додавши, що уряду необхідно зосередити свою увагу на інших сегментах транспорту, включаючи важкі вантажні автомобілі.