Пропоную довго не розгойдуватись, а швидко почати новий рік! Проте це можна зробити доволі м’яко та комфортно – завдяки м’якому та комфортному автомобілю Citroen C4 X, що й став першим героєм тестів у 2024 році. Що ще може запропонувати автомобіль? Використовуємо крос-седан Citroen C4 X для того, щоб познайомитись конкретно з ним, а також з лінійкою моделі Citroen C4 загалом. Поїхали!

Оформлюй онлайн автоцивілку від будь-якої страхової компанії зі знижкою 10% на hotline.finance по промокоду MEZHA10

Дизайн: седан, але не дуже традиційний

Тільки «т-с-с-с», але такі крос-седани автомобільний світ вже знав – наприклад, можна згадати Volvo S60 Cross Country або Renault Logan Stepway. Однак цей формат ще й досі зустрічається досить рідко, а тому сприймається оригінально та нестандартно. Отже: беремо традиційний седан, а потім дещо підіймаємо його над дорогою та додаємо пластикових захисних накладок – наче деталі зі світу кросоверів.

Саме так зроблений автомобіль Citroen C4 X, що поєднав у собі окремо виділений багажник, непоганий кліренс у 156 мм, примітний пластиковий захист на порогах та колісних арках. Проте за аналогічним рецептом створений і крос-хетчбек Citroen C4, тому прямого порівняння не уникнути. То в чому ж різниця? Звісно в дизайні та у розмірах!

Крос-седан Citroen C4 X має довжину 4,6 метра та ширину 1,83 метра, його висота складає 1,525 метра, а колісна база сягає 2,67 метра. Якщо згадати хетчбек Citroen C4, то він суттєво відрізняється лише за загальною довжиною (4,35 метра) та розміром заднього звису; решта розмірів майже ідентичні – різниця вкладається у кілька міліметрів. Зрозуміло, що нарощування загальної довжини та заднього звису відбулись не просто так: крос-седан Citroen C4 X має окремо виділений багажник з власною кришкою, тут змінена форма даху та задні віконця, встановлені оригінальні ліхтарі. А що в салоні?

Попереду – багатошарова панель з численними нішами, центральний 10-дюймовий дисплей, цифровий кластер замість звичних аналогових приладів, широка центральна консоль з джойстиком «автомату». Традиційний опис для звичайного сучасного автомобіля компактного або середнього класу. Проте седан Citroen C4 X вміє вирізнятись. Наприклад, тримачем для планшета та висувною поличкою. Або додатковою нішею, що ховається під підйомною кришечкою. Або традиційним розвиненим блоком керування «кліматом», де також можна знайти кнопки підігріву сидінь. До речі, ці сидіння не звичайні, а виконані за технологією Citroen Advanced Comfort та пропонують додатковий шар (+15 мм) піни-наповнювача.

Однак опис передньої частини однаковий для двох автомобілів – хетчбек Citroen C4 та седан Citroen C4 X мають спільну передню частину салону. А що там позаду? Адже різниця між двома моделями як раз й починається за середньою стійкою даху! Позаду маємо непоганий простір: вистачає місця для ніг, присутній запас над головою, плюс зручний нахил спинки заднього сидіння. Але є ще більш вагомі плюси – це вентиляція для пасажирів та навіть підігрів сидінь. Щоправда, останній залежить від обраного варіанту оздоблення салону. Цікаво, що також існує інший варіант оздоблення, який містить задній підлокітник, але тоді вже не буде підігру позаду. Тобто: або-або…

Проте ось знову: це все загальні нюанси для двох автомобілів одразу – Citroen C4 та Citroen C4 X. Де ж відмінності саме седану? Пішли ще далі, до багажника. Й ось тут вже різниця помітна: у випадку седана Citroen C4 X маємо 510 літрів корисного простору (або навіть 1360 літрів за умови складених сидінь). Натомість хетчбек Citroen C4 пропонує 380/1250 літрів. Нарешті седан Citroen C4 X суттєво виграє та проявляє власні переваги! Але недовго, адже величезний простір багажника не впорядкований: йому не вистачає різноманітних бокових ніш та гачків для пакетів – всі сумки будуть «літати» по багажнику.

Передня частина салону безумовно гарна: м’які матеріали, цікавий дизайн, багато оригінальних рішень. А ще дуже комфортні сидіння-крісла Citroen Advanced Comfort з додатковим шаром піни та прострочуванням у вигляді «ковбасок». Позаду непоганий запас простору, присутня вентиляція та підігрів, але відсутній підлокітник – його можна отримати при замовленні іншого варіанту салону. Найголовніша відмінність седана Citroen C4 X ховається позаду, під кришкою 510-літрового багажника. Але це «просто простір» (вибачте, але лише так можна описати) й для його впорядкування ще знадобляться аксесуари – фірмові фіксатори, сітка з гачками, сумка-органайзер.

Техніка: увага на деталі

Несучий кузов, довжина 4,35-4,6 метра, незалежна передня підвіска МакФерсон, напівзалежна задня підвіска на основі поперечної балки, турбодизельний 1,5-літровий двигун та 8-ступеневий «автомат», передній привод, сенсорний 10-дюймовий дисплей в салоні та цифрова панель приладів – що все це нагадує? Здається типовий опис автомобіля С-класа. Наприклад, хетчбек Opel Astra має схожі габарити (зараз порівнюємо саме кузов хетчбек), двигуни та техніку в салоні.

Й ось тут ховається головна відмінність: автомобілі Citroen C4 та Citroen C4 X побудовані на платформі СМР, що зазвичай є основою моделей В-класу (згадаємо DS 3 Crossback або Peugeot 2008), а не на платформі ЕМР2, що зазвичай використовується для моделей С-класу. Проте автомобілі Citroen C4 та Citroen C4 X наче штучно «розтягнули» до габаритів С-класу внаслідок збільшеної колісною бази та довжини кузова.

Якщо добре пошукати, то можна знайти суттєві відмінності. Наприклад, для моделей на платформі ЕМР2 пропонуються потужні PHEV-гібриди, існують версії з незалежною задньою підвіскою та повним приводом, доступна система нічного бачення та матричні фари, можливе встановлення великої 12-дюймової цифрової панелі приладів. Проте все це «деталі для обізнаних». А якщо пройтись загальним поглядом – то хетчбек Citroen C4 та седан Citroen C4 X наче просто виступають «гравцями» звичного С-класу…

До речі, про деталі. Однією з характерних особливостей автомобілів Citroen C4 та Citroen C4 X є підвіска PHC (Progressive Hydraulic Cushions), що використовує особливі гідравлічні клапани-відбійники на амортизаторах. Виробник обіцяє, що вони можуть більш комфортно гасити коливання в режимах стискування/відбою, внаслідок чого можна «розпустити» амортизатори та підвіску – зробити їх більш м’якими.

Тут платформа СМР, але не дарма я згадував Opel Astra: під капотом встановлено 1,5-літровий 4-циліндровий турбодизель BlueHDi (130 к.с. та 300 Нм) у парі з 8-ступеневим «автоматом», альтернативою виступає 1,2-літровий 3-циліндровий бензиновий турбомотор PureTech (100 або 130 к.с.), а в салоні можна знайти 10-дюймовий сенсорний дисплей зі знайомою графікою та меню – наче все знайомо! Проте деталі вказують на те, що седан Citroen C4 X зроблено з ретельним прорахунком бюджету: ось цифрова панель приладів (але невеликого розміру); ось проєкційний дисплей для водія (але на окрему напівпрозору панель замість більш сучасної системи проєкції на лобове скло); ось LED-фари з можливістю перемикання ближнього/дальнього світла (але це не матричні фари). Приклад Citroen C4 та Citroen C4 X – це приклад того, як на основі В-класу створити модель майже С-класу.

За кермом: м’якість підвіски, чудовий комфорт

Так, всі ці натяки на комфорт та м’якість були не просто так! Автомобіль Citroen C4 X їде й справді дуже комфортно, він наче пливе по шляхах – повністю прибирає дрібні нерівності, а великі перетворює на приємні хвилі-похитування. Чудо-підвіска РНС відпрацьовує обіцянки на 100% та навіть більше. Звісно, це тягне за собою кивання під час гальмувань та помітні крени кузова у поворотах, а в напруженому віражі видовжений зад й багажник створюють враження рюкзака на розтягнутих лямках. Проте як тільки ви скинете швидкість та будете їхати плавно – то все пробачите за чудовий комфорт!

До того ж седан Citroen C4 X геть не спонукає до активного драйву. Дизельний двигун та 8-ступеневий «автомат» завжди пропагують неквапливі старти з місця. Хоча під час прискорення ходом вже «вирішує» крутний момент: обгони на трасі даються легко та невимушено. Кермо теж повертається легко та не вимушено. Настільки, що інколи зникає розуміння нульової точки. Але ж (стоп!) ми говоримо про звичайний седан «на кожен день». Й для нього плавність підвіски та м’якість реакцій двигуна/коробки/керма мають першочергове значення у порівнянні з амбіціями гонщика-початківця, згодні?

Якщо «так», то варто ще окремо згадати непоганий кліренс та пластиковий захист по периметру кузова. Завдяки цьому, седан Citroen C4 X дозволяє вирушати на легке бездоріжжя, долати великі ями в дворах старих будинків, менше боятись заледенілих снігових кучугур. Комфорт автомобіля Citroen C4 X – він не тільки в підвісці, але й взагалі на ментальному рівні: зробити життя водія та пасажирів легшим й зручнішим.

Комфортна підвіска, неквапливий турбодизель, легке кермо – все це пропагує плавність руху; система DRIVE MODE може лише підкреслити деякі риси, але не змінити характер автомобіля повністю. Прискорення до «сотні» займає 10,6-10,9 секунди (в залежності від обраного режиму та методу старту), що вкладається у заявлені паспортні 10,8 секунди. Також заявлена максимальна швидкість 210 км/год, споживання палива у міському циклі 5,7 літра, споживання палива у заміському циклі 4,2 літра. Мої власні спостереження схожі: по місту в середньому близько 6 літрів, плюс/мінус 0,5 літра в залежності від заторів та стилю керування; на звичній «трасовій сотні» виходить близько 4 літрів. До речі, в салоні буває шумно при інтенсивному прискоренні: двигун проступає своїм гарчанням; хоча за аеродинамікою або шинам – це доволі тихий автомобіль.

Вартість: скільки коштує седан Citroen C4 X (та різниця з хетчбеком Citroen C4)

Гамму моделі відкриває седан Citroen C4 X 1.2 PureTech 100 МКПП-6 FEEL за ціною від 892 тис. грн або $23 тис. Комплектація одразу непогана: системи ABS та ESP, «круїз» та «клімат», шість подушок/шторок безпеки, електричні склопідіймачі, задні датчики паркування, камера заднього огляду, підігрів передніх сидінь, сенсорний 10-дюймовий дисплей та аудіо на шість динаміків, легкосплавні 17-дюймові колісні диски.

Наступним кроком виступають Citroen C4 X 1.2 PureTech 130 АКПП-8 FEEL за ціною від 0,95-1 млн грн або $24,4-25,5 тис. (в залежності від дати виробництва), а також Citroen C4 X 1.5 BlueHDi 130 АКПП-6 FEEL за ціною 1-1,05 млн грн або $25,5-27 тис. (в залежності від дати виробництва). Попри однакове позначення комплектації FEEL, ці автомобілі варто відзначити не лише за більш потужні двигуни та 8-ступеневий «автомат», але також й за появу підвіски РНС.

Нарешті, вершиною лінійки моделі виступають седани Citroen C4 X 1.2 PureTech 130 АКПП-8 SHINE за ціною від 1,04-1,1 млн грн або $26,7-28 тис. (в залежності від дати виробництва), а також Citroen C4 X 1.5 BlueHDi 130 АКПП-6 SHINE за ціною 1,08-1,15 млн грн або $27,7-30 тис. (в залежності від дати виробництва). В комплектації SHINE додано наступне: сидіння Citroen Advanced Comfort з підігрівом попереду/позаду, підігрів керма, пакети «Безпека» або «Безпека 1» (контроль рядності, екстрене гальмування, розпізнавання знаків тощо), передні та задні датчики паркування, проєкцію Head-Up Display, фари ECO LED з функцією адаптивного дальнього світла, декор Silver Grey в передньому бампері та на дверцятах, тоноване заднє скло тощо.

Знову: розповідаючи про седан Citroen C4 X, неможливо не згадати хетчбек Citroen C4. Різниця в дизайні та конструкції зрозуміла: інші задні стійки даху та бокові віконця, оригінальні ліхтарі та кришка багажника. До речі, нехай сам багажник менший (як вже відзначав – 380 літрів), але користуватись ним зручніше: більша кришка відкриває кращий доступ, є гачки для пакетів. Знову зверніть увагу на деталі: подвійний вихлоп означає наявність бензинового 1,2-літрового двигуна; чорно-глянцеві ручки та вставки навколо протитуманних фар означають комплектацію FEEL; комплектація також впливає на оздоблення сидінь. Ці особливості (двигун/вихлоп/сидіння) однакові для Citroen C4 та Citroen C4 X; загальна гама двигунів та комплектацій також ідентична для двох моделей. Тому в допустиме пряме порівняння: хетчбек Citroen C4 виходить дещо доступнішим відносно седана Citroen C4 X – в залежності від конкретної версії, різниця може сягати близько 20 тисяч гривень.

Підсумки тест-драйву Citroen C4 X (та думки про Citroen C4 взагалі)

Цікава концепція подарувала нам цікавий автомобіль. Зауважте, що я не кажу «ідеальний», я кажу саме «цікавий». По-перше, цікава сама ідея «виростити» з платформи В-класу збільшену модель С-класу, а потім ще й додати крос-натяки. Саме так було створено хетчбек Citroen C4, який намагається створити гідну конкуренцію традиційним автомобілям С-класу. Він поступається в деталях оснащення та «високих» технологіях, але виправдовується дещо меншою ціною коштом простих версій.

По-друге: якщо цього замало, то позиції автомобіля можна підтримати розширенням гами кузовів – саме так з’явився седан Citroen C4 X! Знову: я не кажу, що автомобіль ідеальний, але його поява та позиціювання виходить доволі цікавим. Так, у мене є певні зауваження до моделі: хочеться бачити більш суттєвий виграш для задніх пасажирів (збільшення колісної бази, обов’язків підлокітник тощо) та кращу організацію великого багажника. Однак за своїм позиціюванням, автомобіль Citroen C4 X відповідає одразу двом запитам: він створений для фанатів класичних седанів, при цьому він додає незвичний крос-формат. Ну й звісно: будь-який з варіантів автомобіля, або хетчбек Citroen C4, або седан Citroen C4 X, готові подарувати гарний комфорт та м’якість під час руху для заспокоєння. Що геть не зайве у наші буремні часи.

Тест-драйв Citroen C4 X: комфортний початок року – з комфортним крос-седаном

Тест-драйв Citroen C4 X: комфортний початок року – з комфортним крос-седаном

hotline.finance – популярний сервіс онлайн-страхування, де можна швидко вибрати та оформити поліс від будь-якої страхової компанії України.

Автомобіль надано – Представництвом Citroen в Україні