В нашому майже стерильно-врегульованому світі все ще вистачає місця для речей, які можуть дивувати. Приклад цьому – кросовер DS 3 Crossback. Він виглядає як іграшка, але їде як «дорослий» автомобіль. Чим ще може здивувати DS 3 Crossback? Зараз спробую відповісти.

Дизайн DS 3 Crossback: сила бути іншим

Дуже цікаве питання – що ж таке DS 3 Crossback? Це вже кросовер? Чи це ще хетчбек? Адже тут ми маємо лише передній привод та компактні розміри: довжина 4,12 метра, ширина 1,79 метра, висота 1,53 метра, колісна база 2,59 метра – наче хетчбек. Проте також ми маємо захисні пластикові накладки знизу кузова та великі 18-дюймові колеса – наче кросовер.

А ще ми маємо дуже оригінальний стиль: поєднання плавних ліній, неочікуваних вигинів, безлічі декоративних деталей. Наприклад, решітка радіатора – в чорному глянцевому забарвленню та з матовим оздобленням по периметру. Ручки дверцят – з висувним механізмом та хромованим декоруванням. Колісні диски – зі сріблясто-чорним оформленням та червоними ковпачками. Центральна стійка даху – з виступом у стилі «зворотного плавця акули»: натяк на перший DS 3.

Спочатку був DS 3 – компактний 3-дверний хетчбек, один з перших автомобілів в новітній історії бренду DS. Потім прийшла черга DS 3 Crossback: він став більшим, отримав 5-дверний кузов та позиціювання «кросовер». Але ж характерний виступ «зворотний плавець акули» нагадує нам про попередника. Та й загалом – автомобіль цікавий у кожній деталі. Цікаво, що вже є наступник у вигляді оновленої версії цього ж автомобіля: зверніть увагу на змінену передню частину, нові фари та решітку радіатора.

Попри формальну належність до класу «B-SUV кросовер», я б все ж казав, що перед нами автомобіль формату «В+ хетчбек». Адже за своїм простором, салон радше схожий на звичайний компактний євро-хетч: попереду ще нормально, але позаду небагато місця для ніг, рятує лише деякий запас по висоті. А ще ось ці маленькі вікна, високорозміщені кнопки склопідіймачів, лише одна мінімальна кишеня на центральному тунелі…

Взагалі: салон автомобіля DS 3 Crossback – це місце, де дуже сильно відчувається поділ на передню (першочергову) та задню (другорядну) частину. Адже окрім певного запасу місця, передня частина салону вражає тим, як це місце оформлено та використовується. Оригінальна форма передньої панелі, багато декору у вигляді ромбів, розміщення клавіш навколо джойстика АКПП, цифрова панель приладів у вигляді дисплея. Кожен елемент вартий окремої уваги!

Салон цікавий не стільки простором чи можливостями трансформації, скільки дизайном. А ще салон цікавий високою якістю оздоблювальних матеріалів: справжній «преміум». Що знаходить свій прояв навіть в багажнику (350 л), де прихований сабвуфер аудіосистеми FOCAL. Але у випадку DS 3 Crossback дизайн нерідко переважає над практичністю: камера заднього огляду розташована так, що швидко забруднюється; аналогічне твердження стосується і кнопки відкриття багажника; а скло задніх дверцят опускається не повністю.

Маленькі технічні сюрпризи маленького автомобіля

Кросовер DS 3 Crossback побудований на платформі СМР, що є основою для багатьох компактних автомобілів: Citroen C4, Peugeot 208 та Peugeot 2008, Opel Corsa та Opel Mokka. Ця платформа передбачає використання 3-цилідрових бензинових або 4-циліндрових дизельних моторів, МКПП або АКПП, передній привод, незалежну передню підвіску та напівнезалежну задню, можливість створення електричної версії.

Складається враження, що компактний кросовер DS 3 Crossback отримав найкращі компоненти цієї платформи. Наприклад, тестовий автомобіль DS 3 Crossback має 155-сильний бензиновий двигун та 8-ступеневий «автомат». А ще в його комплектації присутній адаптивний круїз-контроль з можливістю повної зупинки, функція утримування смуги руху, контроль «сліпих зон» дзеркал заднього огляду, великий 10,3-дюймовий дисплей мультимедійної системи.

Такий ось перелік технологій – це показник високого рівня для СМР-платформи. Хоча є одна деталь, якої позбавлений автомобіль DS 3 Crossback. Мова стосується об’ємної 3D-панелі приладів, що використовується на Peugeot 208 та Peugeot 2008. Натомість модель DS 3 Crossback пропонує лише звичайний плаский дисплей. Проте погляньте на його оформлення: що не вдалось «дотягнути» технологіями – просто «дотягнули» дизайном.

Тестовий автомобіль має 155-сильний бензиновий турбодвигун PureTech – це найбільш потужна версія в гамі моделі DS 3 Crossback. Зверніть увагу, що вона виділяється особливим подвійним вихлопом та заднім бампером: приємно! Такий двигун поєднується з сучасним 8-ступеневим «автоматом» AISIN, а ще в переліку «сучасного» можна згадати оснащення: адаптивний круїз-контроль, слідкування за смугою руху, матричні фари DS MATRIX LED VISION, великі кольорові дисплеї (панель приладів та мультимедіа).

За кермом: «турбо»-оптимізм та «спорт»-жвавість

Маленький та легкий (лише 1 205 кг), але ж досить потужний – що отримаємо на виході? Непогане прискорення та жвавий характер! Кросовер DS 3 Crossback не перетворюється на спорт-кар навіть за умови 155-сильного двигуна та виконання з символічною назвою Performance Line. Але він дарує оптимізм та гарний настрій під час руху. Активний старт з місця, непомітні швидкі перемикання АКПП, мінімум затримок на натискання педалі акселератора – і ось ми вже мчимо попереду міського потоку. Та й прискорення «ходом» у місті чи на трасі виходять досить активними. Під ледь помітне 3-циліндрове стрекотіння двигуна, автомобіль швиденько досягає будь-яких дозволених в Україні швидкісних лімітів і наче каже «давай ще».

Чудово, що кросовер DS 3 Crossback вміє їхати не тільки по прямій. Його кермо робить 2,5-2,7 оберти від упору до упору: знову ж – це не показник «гострого» спортивного керма. Але поєднання компактності та легкості гарантує нам швидкі маневри й готовність повертати у віражах різної крутості. Плюс на диво гарно вибраний баланс комфорту підвіски: зазвичай жвавість характеру та спраглість поворотів обіцяють жорсткі пружини й амортизатори – але не цього разу! Малюк DS 3 Crossback на диво вміє зберігати непоганий «дорослий» комфорт. Колись написав і знову повторю: з огляду на дизайн, салон, комплектацію автомобіля DS 3 Crossback, навряд чи хтось повірить, що його купують за класний драйв; а дарма – адже цей кросовер і справді їде гарно.

Бензиновий «турбо» непогано везе на свої заявлені показники (155 к.с. та 240 Нм, прискорення 0-100 км/год за 8,2 секунди, максимум 208 км/год), однак й не проти поласувати пальним. Мінімум по місту у мене виходило 7,5-8 л на 100 км, але якщо захопитись та поїхати справді жваво – то можна отримати 9-9,5 літрів. На трасі за швидкості 90-100 км/год автомобіль споживає близько 5,5 л на «сотню». Перемикач DRIVE MODE помітно впливає на характер автомобіля: в SPORT-режимі АКПП не поспішає з перемикання на передачу вище, а відгуки на педаль акселератора стають більш різкими; в положенні ECO все відбувається навпаки – автомобіль «засинає» задля економії палива.

Вартість DS 3 Crossback: доплата за стиль

Від початку своїх продажів в Україні, кросовер DS 3 Crossback наче наслідував поведінку «будинків високої моди»: до кожного нового сезону (тобто, модельного року) готувались інші поєднання двигунів та комплектацій. Наприклад, герой цієї статі представлений у варіанті зі 155-сильним двигуном та у комплектації Performance Line. Але зараз до продажу пропонуються варіанти зі 130-сильним двигуном, 8-ступеневим «автоматом», у виконанні Bastille (ух, яка тематична назва!) – такий автомобіль коштує від 973 тис. грн або близько $24 тис. Немало…

Проте будьте певні, що у будь-якому випадку, покупця не образять оснащенням. Адже DS 3 Crossback Bastille пропонує: фронтальні та бокові подушки безпеки, надувні шторки безпеки, клімат-контроль, слідкування за смугою руху, розпізнавання дорожніх знаків, камеру заднього огляду, підігрів передніх сидінь, круїз-контроль, сенсорний 7-дюймовий дисплей, цифрову панель приладів (також 7-дюймовий дисплей), легкосплавні 17-дюймові колісні диски, оздоблення салону Bastille – тканина бронзового кольору, вставки з екошкіри, темна стеля.

Тест-драйв автомобіля DS 3 Crossback: коли деталі й справді важливі

Максим Соловйов, засновник компанії Drivovo: «Для нашого сервісу надання автомобілів за підпискою, кросовер Peugeot 2008 є одним з найбільш популярних у клієнтів. Але бувають й специфічні запити – одним з яких став ось такий автомобіль DS 3 Crossback. Клієнт бажав отримати щось формату Peugeot 2008, але з більш стильним дизайном, розкішним салоном, максимальною комплектацією. Хай навіть ціна такого автомобіля буде дещо вища, ніж у добре відомого 2008-го. То ж ми вирішили спробувати DS 3 Crossback – і вгадали. Варто зазначити, що таких автомобілів у нашій компанії небагато, але у випадку цієї моделі та цих клієнтів, оригінальність й неповторність є лише додатковою перевагою».

Підсумки тест-драйву DS 3 Crossback

Що таке DS 3 Crossback? Це автомобіль, який не боїться відрізнятись – і він створений для тих людей, які бажають відрізнятись. Саме так можна сформулювати ідею моделі DS 3 Crossback.

Водночас зауважу, що окрім цікавого зовнішнього дизайну та оригінального салону, кросовер DS 3 Crossback може запропонувати й інші переваги. Наприклад, високий рівень оснащення та сучасні технології. Або, як би дивно це не сприймалось, захопливий драйверський характер.

Ось так поєднанням розрізнених деталей та особливостей вдалось створити автомобіль з цілісним та розвиненим характером. То ж зрештою виявляється, що автомобіль DS 3 Crossback – це значно більше ніж просто «гарне обличчя у модній обгортці».

Тест-драйв автомобіля DS 3 Crossback: коли деталі й справді важливі

Автомобіль надано – Drivovo: автомобілі за підпискою