Компанія Samsung презентувала на виставці CES 2024 нову лінійку дисплеїв Neo QLED, MICRO LED, OLED та Lifestyle-екранів, які будуть основою модельного ряду виробника на цей рік та загалом розкривають напрямок розвитку технологій телевізорів. В рамках цього анонсу Samsung планує «відкрити нову еру екранів зі штучним інтелектом» завдяки процесору наступного покоління NQ8 AI Gen3. Окрім того, в нових лінійках пристроїв виробник також обіцяє покращену якість зображення, звуку та низку функцій на основі штучного інтелекту, захищених технологією Samsung Knox. Погляньмо детальніше на новинки від Samsung та їхні можливості.

Процесор NQ8 AI Gen3

Телевізори Neo QLED 8K 2024 отримають найновіший чип Samsung NQ8 AI Gen3, в який вбудовано нейронний процесор (NPU), що вдвічі швидше обробляє завдання, повʼязані з роботою штучного інтелекту.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

Новий чип також дозволив виробнику збільшити кількість нейронних мереж у вісім разів — з 64 до 512. Останні використовуються для покращення зображення та дозволяють Samsung реалізувати наступні технології:

  • 8K AI Upscaling Pro – функція, що використовує процесор NQ8 AI Gen3 для оптимізації масштабування до 8K, значно покращуючи якість контенту з нижчою роздільною здатністю для відображення у найвищій якості;

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

  • AI Motion Enhancer Pro – технологія розвʼязує поширені проблеми зі спортивним контентом, такі як деформація м’яча під час трансляції спортивних матчів у високій роздільній здатності. Вона автоматично визначає вид спорту та використовує глибоке навчання для оптимізації відображення м’яча;
  • Real Depth Enhancer Pro – функція, яка додає глибини динамічним сценам, використовуючи ШІ для точного керування мінісвітлодіодами. Вона виявляє частину сцени, на яку природно фокусується людське око, і робить її більш виразною на передньому плані, надаючи зображенню більш реалістичного та об’ємного вигляду.

Neo QLED 8K 2024 будуть представлені у дизайні Infinity Air Design з товщиною екрана всього 12,9 мм. Попри такий лаконічний дизайн всі моделі лінійки матимуть вбудовану аудіосистему, яку можна розширити завдяки технології Q-Symphony, що дозволяє під’єднати до телевізора кілька бездротових колонок і саундбар для синхронізації звуку.

Розвиток екосистеми та інклюзивних функцій Samsung

У 2024 році компанія Samsung планує значно покращити можливості підключення телевізорів до інтернету завдяки новому хабу для домашньої активності – Samsung Daily+. Ця розробка буде пропонувати широкий спектр послуг та функцій, включаючи персональні тренування, телемедицину, відеодзвінки та рішення для віддаленої роботи з ПК, все це в одному інтерфейсі.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

Однією з ключових нових функцій хабу є Multi Control, яка дозволяє користувачам працювати з дому, надаючи їм можливість керувати всіма екранами, включаючи телевізори, смартфони та монітори, за допомогою клавіатури або миші, підключених через Bluetooth. Ця розробка надасть можливість працювати, копіювати та вставляти контент, читати документи тощо на різних пристроях.

Нові телевізори та екрани Samsung 2024 року також запропонують кращу сумісність з різними пристроями в екосистемі, зокрема зі смартфонами та пристроями розумного дому.

Для прикладу, нова система Mobile Smart Connect дозволить керувати застосунками та сервісами за допомогою мобільного плагіну в SmartThings, перетворюючи смартфон на багатофункціональний пульт дистанційного керування.

Функція 360 Audio, яка раніше була доступна на пристроях Galaxy, тепер буде доступною й на телевізорах та моніторах Samsung. Навушники Samsung Galaxy Buds зможуть легко під’єднуватися до телевізорів й відтворювати 3D-звук фільмів, серіалів та ігор, дозволяючи більше зануритися у візуальний контент та ігровий процес.

Остання лінійка телевізорів та екранів Samsung також отримала підтримку ряду інклюзивних можливостей, серед яких:

  • Озвучування субтитрів – функція, яка за допомогою штучного інтелекту розпізнає символи вбудованих субтитрів (OCR) та озвучує їх у режимі реального часу;
  • Пульт для безбар’єрного керування – застосунок, розроблений для користувачів із вадами зору, слуху або фізичними вадами, що дозволяє керувати телевізором за допомогою смартфона. Він пропонує інтуїтивно зрозуміле розташування кнопок, чіткі кольори та тактильний відгук, а також інтегрує новітні функції доступності від Samsung;
  • Режим Relumino Together – ця функція дозволяє людям зі слабким зором переглядати телепередачі, фільми та грати в ігри без необхідності використовувати сторонні прилади. Технологія штучного інтелекту динамічно окреслює краї об’єктів на екрані та відновлює баланс кольорів, дозволяючи користувачам зі слабким зором чіткіше бачити людей та об’єкти.

MICRO LED – нові можливості технології відображення

В рамках CES 2024 компанія Samsung представила новітню розробку — прозорий екран MICRO LED. Він нагадує шматок прозорого скла, оснащений надзвичайно маленькими чипами MICRO LED та використовує високоточну технологію виробництва, що дозволяє уникнути швів та заломлень світла. Такий підхід забезпечує створення чіткого та яскравого зображення, яке підходить для різноманітних сценаріїв використання, як у домашніх умовах, так і в корпоративному секторі.

Особливістю прозорого MICRO LED є його модульна конструкція, яка надає користувачам можливість персоналізувати форму, розмір та співвідношення сторін екрана, щоб він ідеально вписувався в будь-яке приміщення. Дана технологія є результатом багаторічних досліджень та розробок компанії Samsung у сфері напівпровідників. Це дозволило створити ефективний процес нанесення робочих схем світлодіодних чипів безпосередньо на скло, значно знижуючи втрату яскравості, яку можна спостерігати при використанні традиційних екранів.

Ширша лінійка OLED-екранів та технологія усунення відблисків

OLED-телевізори Samsung 2024 року продовжують розвивати успіхи попередніх моделей, пропонуючи нові технологічні рішення. Модель S95D з великим 77-дюймовим екраном характеризується, за словами виробника, високою деталізацією, підвищеною частотою кадрів та яскравим відео. Екран цієї моделі на 20% яскравіший порівняно з попередніми, має глибокий та насичений чорний колір, а точність передачі кольорів відповідає стандартам Pantone Validated.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

Екран S95D – це також найяскравіший OLED-дисплей Samsung з високою частотою оновлення — до 144 Гц. Компанія також розширила модельний ряд, в якому будуть доступні телевізори різних розмірів — від 42 до 83 дюймів. Ці моделі оснащені новою технологією OLED Glare Free, спеціально розробленою для OLED-екранів 2024 року.

Lifestyle-продукти Samsung

Компанія Samsung продовжує дотримуватися принципу «Екрани скрізь, екрани для всіх», доповнюючи колекцію Lifestyle новими продуктами. У 2024 році виробник буде пропонувати наступні рішення:

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

The Frame – найбільш популярний Lifestyle-телевізор від Samsung в дизайні картинної рамки отримав нові функції, які мають покращити досвід виведення на нього витворів мистецтва. Сьогодні в магазині Art Store, який надає можливість купувати цифрові копії, представлено понад 2 500 робіт художників зі всесвітньовідомих музеїв та галерей, і тепер через нього можна буде безплатно переглядати твори мистецтва завдяки новій функції стримінгу, що дозволить щомісяця виводити на The Frame спеціально підібрані колекції. Крім того, телевізор The Frame 2024 року отримав нову енергоощадну функцію, яка дозволяє зменшити витрати на електроенергію на 10% завдяки регульованій частоті оновлення, доступній у режимі Art Mode.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

Ультракороткофокусний проєктор The Premiere 8K з бездротовим підʼєднанням, пропонує преміальне домашнє аудіо, постійний голосовий зв’язок з мікрофоном дальнього поля та чотири режими розділення екрана. Проєктор також використовує запатентовану технологію Sound-on-Screen від Samsung (звук на екрані), яка об’єднує верхній модуль динаміка і програмні алгоритми для відтворення звуку з ефектом занурення.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

The Freestyle 2-ї генерації – нова версія портативного проєктора оснащена функцією Панорамного перегляду, яка об’єднує два проєктори The Freestyle 2-ї генерації для створення великого екрана, щоб переглядати фото та відео у панорамному режимі. Ця можливість дозволяє двом пристроям проєкціювати зображення розміром до 160 дюймів зі співвідношенням сторін 21:9 без необхідності ручного налаштування.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

Music Frame – нова кастомізована колонка сумісна зі SmartThings, що також здатна відтворювати об’ємний звук у поєднанні з телевізорами та саундбарами Samsung. Music Frame може працювати як автономна бездротова колонка або під’єднуватися до телевізора Samsung і саундбара для ідеальної синхронізації. Особливістю моделі є її здатність легко вписуватись в інтер’єр, маскуючись під сучасні фоторамки.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

HW-Q990D – саундбар, що має 11.1.4-канальну конфігурацію та імерсивний звук Dolby Atmos. Модель також здатна аналізувати аудіо та використовувати штучний інтелект для оптимізації звуку.

Samsung на CES 2024: Neo QLED, MICRO LED, OLED, Lifestyle-екрани та штучний інтелект

HW-S800D – ультратонкий саундбар завтовшки 39,9 мм, що втричі тонша за стандартні моделі, має 10 динаміків. Модель також оснащена сабвуфером для підсилення басів.