З різницею у тиждень дві такі поважні ігрові компанії, як Ubisoft та GSC Game World, оголосили про появу NFT-предметів у своїх іграх… І опинилися у центрі скандалу, викликавши шквал критики з боку гравців і навіть власних співробітників.

Останнім часом стрічки новин жодного дня не обходяться без повідомлень про NFT – невзаємозамінні токени, особливий тип криптовалюти, який є незамінним, на відміну від більшості криптовалют та багатьох мережевих або службових токенів. NFT – це такі собі нематеріальні активи, які існують лише у власних криптосистемах та віртуальних світах, які, проте, можна купувати та продавати за цілком собі реальні та чималі гроші.

Дивиться самі. Відомий аукціон предметів мистецтв Sotheby’s у 2021 році заробив $100 мільйонів від продажів NFT. Nike придбав RTFKT, компанію, що «виробляє» віртуальні NFT-кросівки. До нової «Матриці» вийшли NFT-аватари, хоч сам Кіану Рівз і не розуміє цього NFT-хайпу. Хтось за шалені гроші придбав NFT-яхту до гри, яка навіть ще не вийшла. І таке інше.

З іншого боку, останнім часом багато хто, у тому числі досить впливові бізнесмени, вчені та філантропи, відкрито критикують криптовалюти та NFT-хайп, осуджуючи шалену купу енергії та матеріальних ресурсів, що спалюються для «видобування» віртуальних речей. Блокчейн-технології звинувачують навіть у погіршенні екологічної ситуації на планеті та сприянню глобальному потеплінню. Але повернемося до Ubisoft та GSC Game World.

7 грудня 2021 р. Ubisoft запустила Quartz (в Україні недоступно) – платформу для покупки внутрішньоігрових предметів у форматі NFT. І потрапила під шквал критики не лише з боку гравців, а й з боку преси та навіть власних співробітників. Ось лише декілька коментарів.

«Це ж просто «Торговельний майданчик» Steam, але з дурними модними назвами» – Імран Хан, Fanbyte Media.

«Випуск NFT від Ubisoft, який офіційно називається Quartz, починається з капелюхів у Ghost Recon Breakpoint. Один розробник з Ubisoft сказав мені, що вони досі не знають, у чому сенс». – AmericanTruckSongs8, Kotaku.

«Буквально ніщо в Ubisoft Quartz не вимагає, щоб це були NFT. Чорт забирай, буквально ніщо» – Джеймс Б. Джонс, наративний дизайнер.

Гравці були ще більш категоричні й менш дипломатичні. Трейлер анонсу Quartz зібрав купу дизлайків та агресивних коментарів.

Анонс NFT від Ubisoft став неприємним сюрпризом навіть для багатьох співробітників компанії. Про це пише Kotaku.

«Невже це варте того негативу, який викличе анонс? Як взагалі можна поглянути на ці спекуляції, штучний дефіцит та егоїзм і сказати: ʺТак, це здорово, засуньмо це в наші роботи?» – одне з повідомлень у внутрішній мережі Ubisoft.

Одні співробітники не розуміють, як нова технологія розв’язує чинні проблеми в іграх, інші хвилюються, що Ubisoft почне вимагати від них введення NFT в інші проєкти. Багато хто розуміє, що анонс Quartz стане для Ubisoft ще однією непотрібною піар-катастрофою, яких у компанії й так останнім часом забагато.

Учорашній, трохи дивний та схоже дуже спішний анонс ремейка Splinter Cell виглядає саме як спроба PR-служби Ubisoft загасити пожежу.

NFT у відеоіграх: Ubisoft та GSC Game World у центрі скандалу

Рівно через тиждень на ті самі NFT-граблі наступили у GSC Game World, анонсувавши метавсесвіт S.T.A.L.K.E.R. 2 та можливість придбати NFT-токени за грою. Реакцію читачів «Межі» ви можете прочитати під новиною, а ось що пишуть у Мережі.

«Видалити цю гру зі Steam! Ще одна гра, яка намагається рекламувати NFT» – Silmore, користувач Steam.

«**** NFT, **** GSC» – Michael Corvin, користувач Steam.

«NFT = не купуйте. Ми не хочемо цього **** у наших іграх. Забаньте NFT у Steam, та видаліть цю гру» – Soratna, користувач Steam.

«Видалив зі списку бажань. Позначив як піратство» – DemitriX, користувач Steam.

Насправді такого там багато. І схожих тем в обговорюванні гри вже більше десятка. Деякі гравці скасували попереднє замовлення S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl та виклали відповідні скріншоти у Мережу.

Своє негативне ставлення до анонсу висловив дехто з розробників ігор. Наприклад, Сергій Мохов, провідний гейм-дизайнер Remedy Entertainment, написав у своєму Twitter таке: «GSC Game World, яка розробляє гру, оголосила про «S.T.A.L.K.E.R. Metaverse», що «використовуватиме технологію блокчейн, щоб дозволити спільноті володіти частиною S.T.A.L.K.E.R. 2. ʺЧики-брики», – прокоментували вони, коли їх запитали про вплив технології на навколишнє середовище.ʺ». «Трохи глибше: на цей час ми живемо в постмодерному світі, де існує гра про постапокаліптичний світ, що з’явився у наслідок екологічної катастрофи, і ця гра активно сприяє справжньому екологічному лиху, яке, безсумнівно, перетворить реальний світ у постапокаліптичний» – додав Мохов.

Наразі Ubisoft та GSC Game World роблять гарну міну при поганій грі та намагаються скорегувати ці PR-катастрофи. Зрозуміло, що зараз гравці дуже негативно ставляться до NFT-технологій, та їх появи в іграх. Що буде далі? Подивимось що на все це скаже Valve, яка регулює найбільший ігровий магазин на PC, та Sony і Microsoft, які встановлюють правила на консольному ринку. А може згодом більшість гравців звикне до NFT, як звикли до DLC, внутрішньоігрових магазинів, сезонних перепусток, косметичних предметів…

А що думаєте ви? Наскільки NFT та блокчейн взагалі загрожують екології? Як навколишнього світу, так й ігрової екосистеми?