Пропонуємо вашій увазі статтю лікаря-анестезіолога та відомого користувача твіттеру @Nat_anest, який активно стежить за ситуацію з коронакризою. У своїй новій публікації він розказує про те, чи впливають вакцини на появу нових варіантів коронавірусу.

Поява нового варіанту «Омікрон» вкотре стала каталізатором спекуляцій на тему ролі вакцин у появі нових варіантів. У медичній спільноті це питання ніколи не викликало сумнівів і завжди була однозначна позиція: вакцини не тільки не сприяють появі нових варіантів, а й знижують ризик їх появи. Але обговорення пандемії вже давно вийшло за рамки медичної спільноти, тому подивімось на процес появи нових варіантів разом.

Як вірус мутує

Основа нашого життя і життя вірусів, у тому числі, – це копіювання геному в процесі розподілу. У наших із вами клітинах є спеціальні ферменти, полімерази, які відповідають за процес копіювання нашої ДНК під час поділу клітини.

Чи впливають вакцини на появу нових варіантів коронавірусу?

Джерело фото: (https://lifelib.info/biochemistry/textbook/178.html)

Але як ви розумієте, під час копіювання можуть виникати помилки. Тому в процесі еволюції у нас з’явилися ферменти, які потім усувають ці помилки, але, на жаль, ці ферменти відсутні в РНК вірусів, до яких відносяться коронавіруси. Тому у них помилки при копіюванні (розподілі) виникають дуже часто. Близько 3% всіх нових копій коронавірусу мають мутації, а таких копій утворюються мільйони в кожному новому організмі. (https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000003).

На фото ви бачите приклад точкової мутації: заміни однієї азотистої основи у вірусній РНК іншою, і така заміна може надалі призвести до зміни властивостей або будови якогось білка.

Чи впливають вакцини на появу нових варіантів коронавірусу?

Джерело фото (https://www.yourgenome.org/facts/what-is-a-mutation)

Для вірусів мутації – це питання виживання. А для нас це питання появи нових варіантів, таких як «Дельта» або «Омікрон» і посилення пандемії. Крім накопичення мутацій, також можливий процес реасортації. Це коли в одній клітині зустрінуться різні віруси, і їхній генетичний матеріал перемішається між собою, в результаті чого з’явиться новий варіант, який містить частини обох цих вірусів. Як ви розумієте, це означає появу унікального вірусу, який набуває абсолютно нових властивостей. Саме так з’явився вірус грипу H1N1, та й, власне, причиною й всіх інших пандемій грипу був цей процес.

Мутації безпосередньо пов’язані з розподілом вірусу і копіюванням його генетичного коду – ось головна причина появи нових варіантів. Оскільки віруси не мають клітинної  будови, вони використовують наші клітини для свого розмноження. Тобто вірус не розмножується десь у повітрі або на поверхні дверної ручки – він розмножується лише у наших клітинах. Саме тому що більше буде заражених людей, то більше їхніх клітин буде уражено вірусом, більше вірусних частинок буде вироблено, і більше з’явиться мутацій.

Саме безліч нових заражень є головним драйвером появи нових варіантів коронавірусу, а не вакцини.

Ви тільки уявіть: у світі щодня виявляють від 500 до 800 000 нових інфікованих, в організмі яких утворюються мільйони нових вірусних частинок, 3% з яких матимуть мутації. Уявили?

Чи впливають вакцини на появу нових варіантів коронавірусу?

У вас може виникнути справедливе питання: чому тоді ми не бачимо такої кількості нових варіантів? Розберімось з цим.

Основна частина мутацій не змінюють властивостей вірусу, тобто неважливі для нас. Але є й інші, які роблять його заразнішим. Поява нових вірусних частинок, які містять мутації, ще зовсім не означає, що ці віріони зможуть вижити та перейти від однієї людини до іншої. Передача вірусу від однієї людини до іншої – це вузьке місце у виникненні нових варіантів. Невідомо, які саме частинки з мільйонів тих, що перейдуть від однієї людини до іншої, міститимуть такі шкідливі для нас і хороші для вірусу, мутації.

Чи впливають вакцини на появу нових варіантів коронавірусу?

Таким чином, сам факт виникнення мутованих варіантів зовсім не означає, що вони виживуть серед мільйонів інших вірусних частинок в організмі хворого і ще зможуть перейти від однієї людини до іншої в достатній кількості, щоб запустити інфекцію. На щастя для нас, це відбувається не так часто. І на цей процес ми якраз можемо впливати. Як? Соціальне дистанціювання, носіння маски, миття рук, обмеження масового скупчення людей і найголовніше вакцинація – все це зменшує передачу вірусу від однієї людини до іншої, а отже, зменшує і ймовірність передачі мутантного варіанту від однієї людини до іншої.

Чому ми так боїмося цих мутацій?

Гени кодують різні білки, зокрема, і будову спайк-білка, які є основною мішенню для поствакцинального імунітету. У результаті мутації спайк-білок може змінитися, і наші антитіла будуть вже не так добре його розпізнавати. Усі вакцини спочатку були створені на основі генетичного коду вихідного, «уханьського», варіанта  коронавірусу. Отже, вони запускали вироблення спайк-білка нашими клітинами, ідентичного оригінальному варіанту. Надалі через мутації з’явилися нові варіанти – альфа, бета, дельта і так далі, спайк-білок яких трохи відрізнявся. Це дозволило їм в деяких випадках обходити поствакцинальний імунітет, тобто ефективність вакцин у запобіганні захворювання трохи знизилася. Тому ми боїмося мутацій насамперед тому, що вони можуть змінити спайк-білок і зробити поствакцинальний імунітет неефективним.

Роль вакцини у зниженні ймовірності появи нового варіанта

Після вакцинації у людини утворюється цілий пул різних імуноглобулінів та імунних клітин, які забезпечують багаторівневий захист від коронавірусу. Це і спеціальні імуноглобуліни, які накопичуються на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів, і першими починають зв’язувати вірусні частки.

Це й імуноглобуліни, які циркулюють у крові. Це і спеціальні лімфоцити, які розпізнають інфіковані клітини й знищують їх, заважаючи вірусним частинкам вражати нові клітини. Уся ця багаторівнева система захисту називається специфічним противірусним імунітетом, і отримати її можна або після вакцинації або після перенесеної інфекції.

Мутації – це абсолютно випадковий процес. Що вище неконтрольований розподіл вірусу, то вищий ризик мутацій. А отже, вищий ризик появи якогось варіанту з найкращою здатністю проникати в наші клітини або найкращою здатністю вислизати від поствакцинального чи постінфекційного імунітету.

Перші дані з ПАР показують, що ризик повторної інфекції у тих, хто раніше вже переніс ковід, збільшився у листопаді, коли з’явився «Омікрон» майже у 2,5 раза. Це і є підтвердженням того, що варіант «Омікрон» змінився настільки, що імунітет, утворений після інфекції, викликаної іншими варіантами, не завжди його розпізнає.

Попри те, що вакцинована людина може захворіти, ймовірність цього в кілька разів нижче, ніж у невакцинованого. Навіть якщо вакцинована людина захворіє, то її захворювання протікатиме легше і швидше: сумарне вірусне навантаження (кількість вірусних частинок за період хвороби) буде меншим, і це було доведено у клінічних дослідженнях. Це означає, що ризик появи нового варіанту у них буде нижчим.

Усе це не просто слова, вони були доведені в реальному житті. При вивченні 1,8 млн геномів коронавірусу зі 183 країн було виявлено, що різноманітність ліній коронавірусу була нижчою в тих країнах, де був високий відсоток вакцинованого населення, тобто в міру зростання вакцинації відбувається зниження утворення різних мутованих варіантів коронавірусу. (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.01.21259833v1)

Найкращий спосіб зупинити появу нових варіантів – це зупинити поширення самого коронавірусу. Вакцинація – це не лише зниження вашого персонального ризику захворіти, потрапити до лікарні або померти від ковіду, а й стримування нестримної еволюції вірусу.