Китай став першою країною, яка схвалила безголкову вакцину проти COVID-19. Її виготовила компанія CanSino Biologics Inc., розташована в Тяньцзіні. Схвалення підняло акції виробника до 14,5% у понеділок вранці в Гонконзі, повідомляє Bloomberg.

Національне управління медичної продукції Китаю схвалило Ad5-nCoV CanSino для екстреного використання як бустерної вакцини, йдеться в заяві компанії для Гонконзької фондової біржі. Вакцина є новою версією одноразового препарату CanSino від COVID, який першим у світі пройшов випробування на людях у березні 2020 року та використовувався в Китаї, Мексиці, Пакистані, Малайзії та Угорщині. Інгаляційна версія може стимулювати клітинний імунітет та індукувати імунітет слизової оболонки для посилення захисту без внутрішньом’язової ін’єкції.

Компанії розглядають можливість розробки інгаляційних версій вакцин для стимуляції антитіл у тканинах носа та дихальних шляхів для захисту від коронавірусу. Їх можна вводити самостійно, адже вони не мають голок. Це розширить привабливість вакцини для людей, які вагаються щодо вакцинації, і потенційно зменшить тиск на ресурси охорони здоров’я.