Відправною точкою пандемії COVID-19 став вуханьський ринок морепродуктів, де також продавалися ссавці. До такого висновку дійшли два нові дослідження, які у вівторок опублікували в журналі Science, повідомляє CNN. 

Дослідження використовували два різних підходи в роботі. В одному вчені використовували картографування та звіти у соціальних мережах для просторового й екологічного аналізу. Вони припускають, що вірус, імовірно, переносили живі тварини наприкінці 2019 року. Найперші випадки зареєстрували серед продавців і покупців ринку. Тут циркулювало два типи вірусу, які перейшли до людей. 

«Усі вісім випадків COVID-19, виявлених до 20 грудня, були з західної сторони ринку, де також продавалися види ссавців», – йдеться у дослідженні.  

У результаті картографування випадків виникла чітка закономірність. Дослідивши найдавніші випадки у людей, які не були пов’язані з ринком напряму, вчені виявили, що ці люди жили або працювали поблизу. Виникнувши на ринку, вірус почав поширюватися на навколишню громаду через продавців з ринку, які заходили у місцеві магазини і заражали їх працівників. 

Друге дослідження використовує молекулярний підхід і відстежує, коли коронавірус перейшов від тварин до людей. Воно також довело, що найдавніша версія коронавірусу мала два типи – А і В. 

Вперше до людини передався тип В, його знайшли у тих, хто був напряму пов’язаний з ринком. Імовірно, це трапилось 18 листопада. Невдовзі після цього людей почав заражати тип А. Його знайшли у людей, які жили поблизу ринку. 

Дослідження не спростовують остаточно можливість того, що вірус поширився через витік із лабораторії. Однак науковці вважають, що імовірність цього дуже мала. 

Щоб запобігти майбутнім пандеміям, вони збираються вивчити, яка саме тварина підхопила вірус та як це трапилось. Також важлива співпраця між вченими, щоб зупинити поширення вірусу якомога раніше.

«Головне питання, яке ми маємо собі поставити: коли наступного разу це станеться, бо це станеться – як нам виявити цей спалах на ранній стадії та запобігти йому, щоб він не переріс у пандемію?» – визначає подальші цілі один з авторів дослідження.