Вакцини проти COVID-19 в США будуть рекомендувати щорічно, оскільки з’являються нові бустерні дози, призначені для боротьби з циркулюючими зараз варіантами коронавірусу, повідомляє Reuters.

До кінця цього тижня 90% американців житимуть у межах 8 км від місць, де будуть робити оновлені вакцини, і люди можуть пройти ревакцинацію цієї осені чи взимку разом зі своїми звичайними щорічними щепленнями від грипу. Ймовірно, це стане щорічною процедурою.

Директорка Центру з контролю та профілактики захворювань США Рошель Валенскі заявила, що навіть якщо семиденне середнє число госпіталізацій через COVID-19 знизилося на 14%, до 4 500 на день, щорічні щеплення можуть врятувати тисячі життів.

«Прогнози моделювання показують, що використання оновлених доз вакцини проти COVID-19, подібних до щорічного охоплення вакциною проти грипу на початку цієї осені, може запобігти 100 000 госпіталізацій і 9 000 смертей, а також заощадити мільярди доларів прямих медичних витрат», — сказала Валенскі.

Нові вакцини спрямовані на боротьбу з підваріантами BA.5 і BA.4 Omicron, на які припадає понад 88% і 11% циркулюючих вірусів COVID-19 відповідно. Так звані бівалентні вакцини також все ще націлені на вихідну версію вірусу.

Американський експерт з інфекційних хвороб доктор Ентоні Фаучі вважає, що якщо не з’явиться кардинально інший варіант, щорічні вакцини повинні забезпечувати достатній захист для більшості людей, але деяким вразливим групам може знадобитися частіше щеплення.

«Ми, ймовірно, рухаємось до шляху вакцинації, подібного до щорічного введення вакцини проти грипу, із щорічними оновленими щепленнями від COVID-19, що відповідають поточним циркулюючим штамам для більшості населення», — сказав Фаучі.