Федеральна торгова комісія (FTC) почала розслідувати інвестиції та партнерства Amazon, Google та Microsoft в OpenAI та Anthropic, в тому числі через надання компаніям, що займаються розробкою штучного інтелекту, хмарних сервісів.

Комісія хоче краще зрозуміти партнерства між компаніями, а також їх потенційний вплив на конкурентний ландшафт. 

«Історія показує, що нові технології можуть створити нові ринки та здорову конкуренцію. Оскільки компанії прагнуть розробити та монетизувати штучний інтелект, ми повинні остерігатися тактики, яка виключає цю можливість. Наше дослідження проллє світло на те, чи ризикують інвестиції та партнерства домінуючих компаній спотворити інновації та підірвати чесну конкуренцію», – сказала голова FTC Ліна М. Хан.

Накази, надіслані компаніями, вивчатимуть три мільярдні інвестиції: Microsoft та OpenAI, Amazon та Anthropic і Google та Anthropic.

Федеральна торгова комісія надіслала компаніям запити, з яких хочуть отримати відповіді на наступні запитання: 

  • Інформація про конкретну інвестицію чи партнерство, включаючи угоди та стратегічне обґрунтування інвестицій/партнерства.
  • Практичні наслідки конкретного партнерства чи інвестування, включно з рішеннями щодо випуску нових продуктів, правами на управління чи нагляд, а також теми регулярних зустрічей.
  • Аналіз впливу транзакцій на конкурентоспроможність, включаючи інформацію, пов’язану з часткою ринку, конкуренцією, конкурентами, ринками, потенціалом зростання продажів або розширенням на товарні чи географічні ринки. 
  • Конкуренція за внески та ресурси штучного інтелекту, включаючи динаміку конкуренції щодо ключових продуктів і послуг, необхідних для генеративного штучного інтелекту. 
  • Інформація, надана будь-якій іншій державній установі, включаючи іноземні державні організації, у зв’язку з будь-яким розслідуванням, запитом на інформацію чи іншим запитом, пов’язаним із цими темами.

Amazon, Google, Microsoft, OpenAI та Anthropic мають 45 днів на те, аби надати відповідь. 

Нагадуємо, що раніше Міністерство юстиції США (DOJ) та Федеральна торгова комісія (FTC) вели переговори про те, хто ж візьметься за розслідування інвестицій Microsoft в OpenAI.

Крім того, в Євросоюзі також розглядають можливість почати розслідування щодо інвестицій.