Як і очікувалося, компанія Microsoft офіційно оголосила про розширення партнерства з OpenAI, розробником популярного чат-бота на основі штучного інтелекту ChatGPT та генератора зображень DALL-E, повідомляє Bloomberg.

Ця новина з’явилася менш ніж через тиждень після того, як компанія заявила, що звільняє 10 000 працівників, оскільки ослаблення економіки скорочує попит на програмне забезпечення. У цій заяві Microsoft зазначила, що продовжить інвестувати та наймати працівників у ключових пріоритетних галузях. І хоча Microsoft не розкрила вартість своїх інвестицій, особа, знайома з переговорами, повідомила, що вони становлять $10 мільярдів доларів протягом кількох років.

Інвестиції від Microsoft «дозволять нам продовжувати наші незалежні дослідження і розробляти ШІ, який стає все більш безпечним, корисним і потужним», – йдеться в заяві OpenAI.

Microsoft, яка інвестувала в OpenAI 1 мільярд доларів США у 2019 році, прагне отримати доступ до найпопулярніших і найсучасніших систем штучного інтелекту, конкуруючи з Alphabet, Amazon і Meta за домінування в індустрії, що швидко зростає.

OpenAI, своєю чергою, потребує фінансування від Microsoft та хмарних обчислювальних потужностей, щоб обробляти величезні обсяги даних і запускати дедалі складніші моделі, які дозволяють DALL-E генерувати реалістичні зображення на основі простого тестового опису, а ChatGPT – створювати напрочуд схожий на людський розмовний текст у відповідь на підказки чи запити.

ChatGPT став однією з інтернет-сенсацій з моменту своєї презентації наприкінці листопада, зібравши мільйон користувачів менш ніж за тиждень. Його можливості викликали занепокоєння щодо того, що чат-бот у майбутньому може замінити одразу декілька професій, в тому числі деяких розробників. ChatGPT також називають потенційною загрозою для основного пошукового бізнесу Google.