Інвестиції Microsoft у розмірі $13 млрд в OpenAI ризикують стати приводом для повномасштабного розслідування з боку наглядових органів Євросоюзу. Про це повідомляє Bloomberg.

Єврокомісія перевіряє, чи може фінансова участь Microsoft в OpenAI підлягати розгляду відповідно до положення Євросоюзу про угоди зі злиття.

«Віртуальні світи та генеративний ШІ стрімко розвиваються, – заявила комісарка ЄС із питань конкуренції Маргрете Вестагер. – Дуже важливо, щоб ці нові ринки залишалися конкурентоспроможними, та щоб ніщо не заважало бізнесу розвиватися й надавати споживачам найкращі та найбільш інноваційні продукти».

Microsoft отримала значну вигоду від своїх інвестицій в OpenAI. Компанія інтегрувала продукти OpenAI практично в усі сфери своєї основної діяльності та зарекомендувала себе як беззаперечного лідера в галузі ШІ серед великих технологічних компаній.

У грудні британське антимонопольне відомство оголосило, що перевірить, чи варто вивчати інвестиції Microsoft в OpenAI. Тут дослідять, чи змінився баланс сил між двома компаніями настільки, щоб одна з них отримала більший контроль або вплив на іншу. Співпраця компаній зацікавила також і регуляторів у США.