Steam оголосив переможців Steam Awards 2023 за результатами голосування гравців. Серед лауреатів є як ігри, які дійсно заслуговують на нагороду, так і відверто дивні та неприйнятні переможці.

Нагороду «Гра року» заслужено отримала Baldur’s Gate 3. «Грою року з ВР» стала Labyrinthine від інтернаціональної команди Valko Game Studios (здається тут є люди з десятку країн світу, на щастя без Росії).

Нагороду «Сродна праця» неочікувано отримала Red Dead Redemption 2, зазвичай цей приз уходить до симуляторів. «Найкращою грою на Steam Deck» теж досить несподівано стала Hogwarts Legacy, яка розроблялась у першу чергу для потужних систем, а не для портативних консолей. Нагороду «Ліпше з друзями» для найкращої кооперативної гри отримав горор Lethal Company Steam-феномен кінця року.

Два наступних лауреати викликають БАГАТО запитань. Нагороду «Неймовірний візуальний стиль» отримала наскрізь вторинна російська Atomic Heart, від студії, що підтримує воєнні злочини проти населення України.

Нагородою «Найбільш інноваційний ігролад» відзначена Starfield. При усій нашої любові до цієї гри, її геймплеї не містить геть нічого інноваційного. Зовсім. Це класична гра Bethesda, з класичним геймплеєм, якому вже більш ніж 20 років.

Нагороду «Найліпша гра, в якій ви пасете задніх» отримав файтинг Sifu. Цікаво, що насправді ця гра вийшла ще у 2022 році, але на Steam вона з’явилася лише у 2023 р. Нагорода «Найкращий саундтрек» відійшла The Last of Us Part I, яка нарешті вийшла на ПК.

Приз за «Розкішний сюжет» очікувано отримала Baldur’s Gate 3. А нагороду «Умощуйтеся зручніше», за найбільш розслаблюваний геймплей (здається це насправді не так, і Steam знову глючить) – DAVE THE DIVER, яку після релізу взагалі не можна було придбати в Україні.

Перш ніж ви почнете сварити Steam за дуже дивні вибори, нагадаємо, що ці ігри, як і фіналістів голосування, обрали самі користувачі Steam. І можна було б сказати, що за Atomic Heart голосували лише росіяни, але це не так, багато західних гравців з задоволенням споживали це радянське-російське лайно, та і дехто з українських гравців, яким «яка різниця, це лише гра», купували та підтримували цей непотріб.