Професор Пекінського університету Шень Ян отримав престижну нагороду на літературному конкурсі в Китаї. Але виявилося, що його науково-фантастичний роман був написаний з використанням штучного інтелекту. Про це пише Medium.

Йдеться про твір під назвою The Land of Machine Memories. Він здобув друге місце на п’ятому конкурсі науково-популярної та наукової фантастики в провінції Цзянсу.

Однак справжнє авторство роману з’ясувалося не одразу. Лише після оголошення результатів стало відомо, що ШІ значною мірою допоміг китайському професору в роботі.

Роман розповідає про шукача пригод у метапросторі, який намагається відновити втрачені спогади. Цю історію було створено за допомогою 66 підказок до ШІ.

Попри перемогу на конкурсі, деякі судді висловили занепокоєння щодо емоційної глибини літератури, створеної штучним інтелектом, та її впливу на твори, написані людиною.

Судді також погодилися, що роман потребує суттєвих змін для публікації, оскільки текст, створений штучним інтелектом, відрізняється від людської творчості.

До слова, торік згенерована ШІ картина Théâtre D’opéra Spatial посіла перше місце на виставці штату Колорадо. Зображення футуристичної королівської сцени отримало головний приз у категорії «Цифрове мистецтво/фотографія з цифровою обробкою».

Джейсон Аллен, який подав картину на конкурс, спробував отримати на неї авторські права. Однак наглядова рада Бюро з авторських прав США йому в цьому відмовила.