Художник Джейсон Аллен не зміг отримати авторські права на картину Théâtre D’opéra Spatial, згенеровану штучним інтелектом. Відповідне рішення ухвалила наглядова рада Бюро з авторських прав США, повідомляє Ars Technica.

Джейсон Аллен став відомим минулого року, коли подана ним картинка посіла перше місце на художній виставці в штаті Колорадо. Тоді зображення футуристичної королівської сцени отримало головний приз у категорії «Цифрове мистецтво/фотографія з цифровою обробкою».

Винятковість ситуації в тім, що цю картину Джейсон Аллен створив завдяки генератору зображень Midjourney. Це викликало обурення серед інших учасників конкурсу, а сам художник став героєм багатьох медіа.

Минулої осені він подав заявку на авторські права на зображення. З огляду на ситуацію, експерт Бюро з авторських прав США попросив надати більше інформації про роль Midjourney у процесі створення Théâtre D’opéra Spatial.

Тоді художник розповів, що він вніс щонайменше 624 правки та підказки, перш ніж Midjourney згенерував зображення. Але ця робота не була кінцевим результатом. Художник її ще відредагував за допомогою Adobe Photoshop.

З усім тим, щоб отримати авторські права, Джейсона Аллена попросили відмовитися від частини зображення, яке було створено за допомогою Midjourney. Після того, як він відмовився це зробити, Бюро відхилило його заявку.

Зараз наглядова рада підтримала ухвалене раніше рішення. Тут дійшли висновку, що зображення не підлягає захисту авторських прав через значну присутність контенту, створеного штучним інтелектом.