Картина Théâtre D’opéra Spatial, подана Джейсоном Алленом на розгляд журі щорічної Colorado State Fair, посіла перше місце й отримала відповідну відзнаку. Але виявилось, що це згенероване AI зображення, що, звісно ж, трохи розлютило справжніх митців, які брали участь у виставці. Про це пише Vice.

«Хтось брав участь у конкурсі мистецтв із твором, створеним штучним інтелектом, і виграв перший приз. Так, це дуже погано» – пише художник Генель Джумалон.

«Ми спостерігаємо, як на наших очах відбувається смерть мистецтва – якщо творчі спеціальності не захищені від машин, то навіть висококваліфіковані робітники знаходяться під загрозою застаріти. Що ми тоді робитимемо?» – відповідає йому інший митець.

На своє виправдання Джейсон Аллен, який є президентом ігрової компанії, що розробляє настільні ігри, сказав: «Я знав, що це викликає суперечки. Але я провів деякі дослідження, щоб підібрати ключові слова, я створив сотні зображень, використовуючи їх, і після багатьох тижнів тонкого налаштування та свого роду кураторства, відібрав три найкращі роботи та надрукував їх на полотні».

Насправді в словах Джейсона Аллена є сенс. Деякі витвори мистецтва і раніше викликали суперечки, у тому числі щодо вкладу митця у твір.

Згенерована AI картина посіла перше місце на виставці штату Колорадо. Художники розлючені

Найвідоміший приклад – представлений Марселем Дюшаном в 1917 році реді-мейд «Фонтан», що був простим серійним пісуаром, якій виставили у галереї. Оригінал роботи втрачений, але «Фонтан» має статус важливої віхи мистецтва XX століття й визнаний одним з найбільш впливових творів свого часу.

Згенерована AI картина посіла перше місце на виставці штату Колорадо. Художники розлючені

Або візьмімо Дем’єна Герста, одного з найвідоміших сучасних митців. Він створює свої роботи не власноруч. Митець лише роздає вказівки робітникам, якщо йдеться про великі інсталяції, або художникам-підмайстрам, які малюють замість нього. Часом вказівки взагалі можуть надходить телефоном або інтернету з іншого куточку світу. Чим це насправді відрізняється від AI-генерації?

Згенерована AI картина посіла перше місце на виставці штату Колорадо. Художники розлючені

Повертаючись до твору Джейсона Аллена Théâtre D’opéra Spatial. Для генерування картин використовувався штучний інтелект Midjourney, який дійсно вражає якістю робот. Збільшення зображення проводилось за допомогою ще одного ШІ – Gigapixel AI.

Здається, випадок у Колорадо – це лише перша ластівка. Наприклад, прості фони для деяких ігор вже зараз генеруються AI. Ласкаво просимо у кіберпанк!