Компанія Sony оголосила про те, що продажі PlayStation 5 досягли 50 мільйонів штук. Це майже відповідає темпам реалізації попереднього покоління, навіть попри проблеми з постачанням на старті життєвого циклу консолі.

«Досягнення цього рубежу продажів PS5 є свідченням непохитної підтримки світової спільноти PlayStation та її пристрасті до неймовірних вражень, створених талановитими розробниками PlayStation Studios та нашими партнерами», – заявив Джим Райан, президент і генеральний директор Sony Interactive Entertainment. «Ми вдячні всім нашим гравцям, які вже приєдналися до подорожі з PS5, і ми раді, що це перший святковий сезон з моменту запуску, коли ми маємо повну пропозицію консолей PS5 – так що кожен, хто хоче, може отримати її».

За прогнозами Ampere Analysis, загальний ринок консолей, що охоплює обладнання, програмне забезпечення та послуги, цього року зросте на 7,2% і сягне $60,9 мільярда, повідомляє Financial Times. Це зростання майже відображає розмір ринку під час буму пандемії у 2021 році та слідує за падінням на 7,3% у 2022 році. Відновлення ринку пов’язане з покращенням доступності PS5 та сильною лінійкою ігор, включаючи Spider-Man 2 від Sony, Starfield від Microsoft та The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom від Nintendo.

Sony зіткнулася з дефіцитом компонентів і високим попитом на PS5 після її запуску в кінці 2020 року, що призвело до проблем з постачанням до початку цього року. Ерік Лемпель, голова глобального бізнесу Sony Interactive Entertainment, висловив упевненість, що PS5 на шляху до того, щоб перевершити продажі PlayStation 4, яка з моменту виходу у 2013 році розійшлася тиражем понад 117 мільйонів одиниць.

PS5 досягла 50-мільйонного рубежу продажів 9 грудня, через 161 тиждень після запуску, в порівнянні зі 160 тижнями, які знадобилися PS4 для досягнення цього ж результату. Microsoft не публікує офіційні дані про продажі Xbox вже кілька років.

Хоча Microsoft привернула до себе увагу завдяки придбанню Activision Blizzard за $75 мільярдів, її апаратне забезпечення Xbox відставало від Sony та Nintendo у продажах. Цього року продажі PS5 зросли приблизно на 65% до 22,5 мільйона одиниць, тоді як продажі Xbox знизилися приблизно на 15% до 7,6 мільйона. Продажі консолі Switch від Nintendo також знизилися на 18% до 16,4 мільйона одиниць.

Пірс Хардінг-Роллс, керівник відділу досліджень ігор в Ampere, відзначив відкладений попит на PS5, що призвело до рекордних продажів у першому кварталі цього року. У першій половині року Microsoft зіткнулася з проблемами поставок Xbox Series X, а її флагманські ігри Redfall і Halo Infinite не змогли набрати обертів.

Нагадаємо, що цього року компанія Sony представила оновлений дизайн PlayStation 5 у компактнішому корпусі зі знімним Blu-ray приводом, який користувачі тепер можуть докупити окремо. Характеристики консолі при цьому не змінилися, втім такий підхід також може пожвавити продажі PS5.