Черговий раунд боротьби Google з блокувальниками реклами. Згідно з новими правилами платформи Manifest V3 розширення для Chrome тепер будуть оновлюватися повільніше. Про це пише Techspot.

Нова політика щодо розширень браузера на платформі Manifest V3 від Google, може якщо не знищити блокувальники реклами на YouTube назавжди, то дуже ускладнити їм життя.

Платформа розширень Manifest V2 від Google, яка є актуальною станом на зараз, дозволяє розробникам дуже швидко оновлювати розширення. Однак, коли у червні 2024 року Manifest V3 стане обов’язковим, з’являться нові обмеження, які можуть різко сповільнити оновлення.

Майбутні оновлення розширень мають пройти повну перевірку, перш ніж їх буде схвалено та надіслано користувачам. Блокувальники реклами покладаються на швидкі оновлення, щоб протидіяти постійним оновленням системи показу реклами YouTube. Новий процес перевірки має уповільнити розгортання оновлень, даючи YouTube час налаштувати свої алгоритми, щоб зробити спроби блокування реклами менш ефективними.

Кшиштоф Модрас, директор з розробки розширення Ghostery, заявив, що Google «адаптує свої алгоритми частіше, ніж будь-коли раніше». Через часті зміни в системі показу реклами YouTube розробники повинні змінювати списки блокувань свого програмного забезпечення щонайменше щодня, іноді частіше. У Manifest V3 це стане просто неможливо, крім того, Google може навмисно уповільнювати процес розгляду цих розширень, дозволяючи YouTube бути на крок попереду.

Тим, хто шукає «безпечну гавань» для блокування реклами, можливо, доведеться шукати інші браузери. Mozilla запевнила користувачів, що Firefox не потребуватиме Manifest V3. Однак, згідно з даними Stat Counter, браузер Chrome використовують майже 63% усіх користувачів у світі, тоді як Firefox лише 3,2%. На «Межі» ситуація ще гірше, згідно з даними за листопад 2023 р. Chrome встановлено на девайсах 81,6% читачів, тоді як Firefox лише у 2%.

Тож Google впевнений, що багато користувачів або миритимуться з рекламою, або натомість платитимуть за YouTube Premium. Нагадаємо, вартість родинної підписки YouTube Premium в Україні складає 149 грн. До родинної підписки можна під’єднати до 6 різних акаунтів.

Нагадаємо, раніше користувачі побачили, що YouTube завантажується повільніше, якщо у вас ввімкнений блокувальник реклами. Пізніше з’явилося розширення Ad Speedup, яке пришвидшує рекламу, щоб її не доводилося блокувати.