Попри те, що iOS 17 вийшла не так давно і все ще отримує регулярні оновлення з виправленнями помилок, підготовка наступної версії — iOS 18 — йде повним ходом й вже завершує перший етап розробки. В Apple наразі приділяють операційним системам все більшу увагу, адже наступного року саме на них припаде чимало відповідальності за успіхи продажів нових пристроїв. Й тому зараз в компанії вдаються до нетипових кроків для підвищення якості.

Марк Гурман у своїй щотижневій колонці в Bloomberg розповів, що наприкінці жовтня керівник відділу розробки програмного забезпечення Apple Крейг Федерігі призупинив розробку нових функцій всіх операційних систем. Тижнева пауза була пов’язана з невідповідністю вимогам якості й була використана на виправлення помилок.

Перед щорічною конференцією WWDC розробка операційних систем проходить чотири великі етапи тривалістю шість тижнів кожний (чотири з яких присвячено додаванню нової функціональності, а ще два — виправленню помилок). Перший етап розробки iOS 18 та macOS 15 завершив роботу над основними новими функціями, проте розробникам все ж знадобився додатковий тиждень на покращення якості.

Як зазначає пан Гурман, наступні покоління ОС стануть важливішими, ніж зазвичай. Нині Apple спробує наздогнати Google та OpenAI з функціями генеративного ШІ. І оскільки суто технічно лінійка iPhone 16 не має стати чимось принципово новим, подібний «софт» все ж має додати цікавості для нових пристроїв виробника.

iOS 18 фокусується на якості та генеративному ШІ — Гурман

І саме тому якості операційних систем приділяють стільки уваги. Востаннє Apple ставила розробку нових функцій на паузу у 2019 році. Тоді доволі серйозні проблеми можна було зустріти в роботі зовсім новеньких смартфонів, а перед цим деякі функції отримували затримку з виходом в рік.

Нова пауза, на думку пана Гурмана, не призведе до серйозних затримок у розробці й максимум залишить трохи менше часу на виправлення дрібниць на фінальних етапах. Однак вона свідчить про те, що зараз якості програмних продуктів компанія приділяє ще більше увагу, що не може бути поганим знаком. 

У 2019 році Федерігі прийняв політику, яку його підрозділ називає «Пакт»: «Ми ніколи свідомо не допустимо регресів у бідлі. А коли ми їх знайдемо, ми швидко їх виправимо».

Останні кілька версій операційних систем навряд можна було назвати «проривними». Так, нові функції та певні покращення були, проте до дійсно «великих» оновлень їм все одно чогось не вистачало. Наразі ж керівництво компаній описує нові системи як «амбітні та переконливі», з дійсно великими новими можливостями та дизайном, покращеннями безпеки та продуктивності.