Міністерство торгівлі США планує найближчими тижнями заборонити експорт до Китаю передових чипів, які застосовуються в галузі штучного інтелекту. Про це повідомляє CNBC.

Йдеться, зокрема про продукцію американського виробника NVIDIA. Раніше США запровадили обмеження на експорт у Китай її чипів H100. А от тепер країна готується припинити поставки чипів H800 та A800. Втім, обмеження можуть торкнутися продукції й інших виробників, приміром, компаній Intel і AMD.

Мета американських заходів полягає в тому, щоб запобігти доступу Китаю до більш просунутих чипів, які можуть сприяти прориву в галузі штучного інтелекту, особливо у військовому застосуванні.

Нагадаємо, що ще влітку стало відомо про наміри Адміністрації Джо Байдена посилити експортний контроль та обмежити продаж деяких чипів штучного інтелекту до Китаю. Тоді повідомлялося, що США переглянуть експортний контроль, щоб ускладнити продаж деяких чипів до Китаю без ліцензії.

Відомо також, що Китай влітку запровадив обмеження на експорт двох металів, які використовуються для виробництва напівпровідників та іншої електроніки. Ймовірно, це призведе до збільшення витрат для виробників обладнання та погіршить геополітичну напруженість через гонку за розробкою передових комп’ютерних технологій.