Попри будь-яку бравадну риторику, технологічний сектор Китаю насправді відчуває вплив експортних обмежень, запроваджених США минулого року, пише The Wall Street Journal. Вони були спрямовані на стримування прогресу Пекіна в таких галузях, як штучний інтелект (ШІ) та суперкомп’ютерні технології. Санкції починають давати значний ефект, попри деякі лазівки та обхідні шляхи.

Зниження імпорту

Митні дані, опубліковані Пекіном цього місяця, показали різке скорочення імпорту напівпровідників, який впав на 22% у вартісному вираженні протягом першої половини 2023 року порівняно з попереднім роком. Імпорт обладнання для виробництва мікросхем впав на 23%, продовживши минулорічне падіння. На провідні регіони-виробники мікросхем, включаючи Тайвань, Південну Корею та США, припала більша частина скорочення китайського імпорту мікросхем.

Вплив на китайські компанії

Китайські компанії намагаються отримати необхідні компоненти та обладнання. Модернізовані чипсети, які стали менш потужними, щоб відповідати американським правилам, тепер опинилися під загрозою подальших обмежень. Компанія Inspur, провідний китайський виробник серверів для штучного інтелекту, попередила інвесторів про потенційне падіння доходів на 30% у першій половині року через обмеженість поставок.

Yangtze Memory Technologies, провідний китайський виробник мікросхем пам’яті, закликав постачальників зробити доставку вже оплаченого ним обладнання. Великий китайський виробник інструментів повідомив, що для отримання певних компонентів тепер потрібно подавати заявки на ліцензії через американських постачальників, а цей процес може зайняти місяці без жодних гарантій успіху.

Експортні правила США

Правила експорту США, оголошені 7 жовтня, включають обмеження на потужність певних процесорів, що використовуються в програмах штучного інтелекту і суперкомп’ютерах, а також обмеження на типи обладнання для виробництва мікросхем, компонентів і програмного забезпечення, які Китай може імпортувати.

Деякі західні компанії отримують вигоду від зусиль Китаю, спрямованих на нарощування внутрішнього виробництва мікросхем. ASML, голландський виробник літографічних верстатів, критично важливих для виробництва чипів, продемонстрував 27% зростання доходів у другому кварталі, частково завдяки продажам до Китаю.

Щонайменше два американські гіганти, NVIDIA та Intel, модифікували свою продукцію, щоб відповідати вимогам експортного контролю, випустивши для китайського ринку погіршені версії висококласних чипів для обчислень потрібних для роботи зі штучним інтелектом.

Подальші обмеження та дії у відповідь

Адміністрація Байдена розглядає можливість запровадження подальших обмежень, зокрема посилення експорту до Китаю чипів, що використовуються для штучного інтелекту. Тим часом Китай вжив заходів у відповідь, зокрема обмежив експорт галію, який використовується в деяких сучасних напівпровідниках. Посол Китаю в США Се Фен пригрозив подальшими діями, порівнявши ситуацію з нечесними змаганнями з плавання.

Аналіз та майбутні наслідки

Емілі Бенсон, старший науковий співробітник, що спеціалізується на торгівлі та технологіях в аналітичному центрі «Центр стратегічних та міжнародних досліджень», заявила, що контроль ускладнює та робить дорожчим для Китаю отримання певних ресурсів.

Обмеження також підкреслюють проблеми, з якими стикається Китай у розробці внутрішніх альтернатив, які могли б замінити важливі іноземні напівпровідникові технології. Хоча Пекін інвестував значні кошти у вітчизняну технологічну промисловість, він все ще не має можливості виробляти найсучасніші чипи, ключові елементи яких контролюються США та їхніми союзниками.

Ця ситуація підкреслює складний взаємозв’язок між торгівлею, технологіями та геополітикою. Довгостроковий успіх контролю та його потенційний вплив на прискорення власних зусиль Китаю залишаються невизначеними.

У метафоричній заяві посол Се Фенг описав цю ситуацію: «Це все одно, що обмежити іншу сторону до носіння застарілих плавок на змаганнях з плавання, в той час, як ви самі одягаєте плавки Speedo Fastskin. Це несправедливо».