Китай запровадив обмеження на експорт двох металів, які використовуються для виробництва напівпровідників та іншої електроніки. Ймовірно, це призведе до збільшення витрат для виробників обладнання та погіршить геополітичну напруженість через гонку за розробкою передових комп’ютерних технологій, пише Bloomberg.

Згідно з повідомленням Міністерства торгівлі Китаю, з 1 серпня експортному контролю підлягатиме галій і германій, а також їхні хімічні сполуки. Відповідно до документа, запровадження цих заходів слугуватиме національній безпеці та національним інтересам Китаю.

Китай є провідним виробником 20 найважливіших видів сировини, зокрема галію і германію. Він також домінує у виробництві та переробленні рафінованої сировини. Ці два метали використовуються в широкому спектрі продуктів, таких як сонячні панелі, лазери, окуляри нічного бачення та комп’ютерні чипи.

Експортери цих двох металів повинні будуть подавати заявки на отримання ліцензій до Міністерства торгівлі, якщо вони хочуть почати або продовжити їх вивезення з країни. Фірми зобов’язані надавати детальну інформацію про закордонних покупців та їхні заявки. За потреби розгляд може бути переданий до Державної ради.

Цей захід є останнім кроком у глобальній боротьбі за контроль над технологіями, життєво важливими для промислового і військового потенціалу, і може розглядатися як ескалація погіршення відносин між Китаєм і стратегічними суперниками, такими як США.

Раніше повідомлялося, що Адміністрація Байдена планує посилити експортний контроль, щоб обмежити продаж деяких чипів штучного інтелекту до Китаю.