Не перший рік інсайдери розповідають про плани Apple відмовитися від сторонніх модулів зв’язку на користь власних. Проте завдання виявилося складнішим, ніж вважали в компанії. Тому лінійка iPhone 15 все ще має зв’язок від Qualcomm, а контракт між компаніями нещодавно було подовжено як мінімум до 2026 року.

Видання AppleInsider нагадує, що у 2019 році Apple заплатила $1 мільярд за бізнес мобільних модемів Intel (раніше, у 2010 році, сама Intel придбала для цього відповідну частину німецької компанії Infineon за $1,4 мільярда). З того часу Apple й займається спробами доповнити iPhone зв’язком власного виробництва.

Як розповідає The Wall Street Journal, Apple продовжує інвестувати мільярди в проєкт, проте стикається з проблемами різного характеру — від «очікуваних технічних труднощів» до «неочікуваних проблем з менеджментом». 

Колишній директор департаменту бездротового зв’язку Apple Джейдіп Ранаде сказав: «Смішно думати, що вони також можуть створити модем лише тому, що вони виробляють найкращі в світі чипи». Серж Вілленеггер, колишній керівник компанії Qualcomm, також зауважив: «Ці затримки вказують на те, що Apple не очікувала такої складності зусиль. Стільниковий зв’язок — це монстр».

Своєю чергою колишній керівник відділу кадрів Apple Кріс Дівер підтвердив WSJ, що Apple розпочала проєкт у 2018 році. Він має назву Sinope. (Зазначається, що, а ні Вілленеггер, а ні Ранаде не були до нього причетними.)

Саме тоді між Apple та Qualcomm відбувалася судова ворожнеча, яка закінчилася за рік. Одночасно й всередині Apple не могли дійти згоди стосовно подальшої співпраці з Intel та власного виробництва модемів. Тоді Рубен Кабальєро, багаторічний керівник відділу бездротового зв’язку, залишався прибічником роботи з Intel, а старший віцепрезидент з апаратних технологій Джоні Сруджі наполягав на фірмовому рішенні. У 2019 році пан Кабальєро пішов з компанії, а значна частина його команди потрапила під керівництво пана Сруджі. Інших спеціалістів відокремили в групу апаратного забезпечення для роботи над суміжними проєктами, такими як дизайн антен.

Інсайдери розповіли, що це створило нові проблеми. Наприклад, один з топменеджерів команди Сруджі взагалі не мав досвіду роботи з бездротовими технологіями. Через брак досвіду роботи з бездротовим зв’язком в інших керівників, були встановлені жорсткі та нереалістичні терміни.

І так було щонайменше до 2022 року, коли почалося тестування перших прототипів. Вони програли конкурентним рішенням для Android у швидкості 5G-зв’язку. Знайомі з показниками особи розповіли, що наразі чипи Apple на три роки відстають від виробів Qualcomm.

Раніше аналітик Мін-Чі Куо розповідав про старт випробування четвертого покоління iPhone SE. Пізніше він додав, що саме цей смартфон й слугував «піддослідною платформою» власних модемів Apple. А вже свіжіші інсайди розповідають, що новий SE все ж отримає новий дисплей, Action button, USB-C та Face ID. Проте, з огляду на ситуацію з розробкою власних модемів, навряд він матиме фірмове рішення.