Комітет Сенату США зі збройних сил досліджує питання національної безпеки через рішення Ілона Маска не активувати супутникову мережу Starlink для підтримки української атаки на російський флот біля узбережжя Криму. Про це повідомляє Bloomberg.

Голова комітету Джек Рід заявив, що звіти про використання Starlink виявили «серйозні проблеми відповідальності щодо національної безпеки, і комітет займається цим питанням». За його словами, це питання досліджують «з усіх боків».

Джек Рід також повідомив, що комітет розгляне більш широкий ринок супутникового зв’язку, державні контракти та роль, яку тут відіграє Ілон Маск та його компанія.

«Ні Ілон Маск, ні будь-яка приватна особа не може мати останнього слова, коли йдеться про національну безпеку США», – підкреслив голова комітету.

Інші сенатори-демократи в комітеті, зокрема Джин Шахін із Нью-Гемпширу й Елізабет Уоррен із Массачусетсу, вимагають від Міністерства оборони США відповіді на питання, чому саме Ілон Маск, а не урядовець США, вирішував, коли Україна зможе користуватися супутниковою мережею.

Нагадаємо, що скандал розгорівся довкола ситуації, що сталася у 2022 році та про яку стало відомо з уривка біографічної книги про мільярдера. Її автор написав, що Ілон Маск торік таємно попросив своїх інженерів вимкнути Starlink біля кримського узбережжя та зірвав українську операцію на флот рф.

Мільярдер натомість каже, що мережа в тому регіоні взагалі не була активована, а він не став її включати, попри відповідний екстрений запит від українських урядовців. Окремо він також сказав, що не активував Starlink біля Криму через санкції США проти росії. Однак погодився б це зробити, якби отримав пряму директиву від президента США Джо Байдена.