Pornhub разом з групою захисту інтересів індустрії для дорослих Free Speech Coalition та кількома іншими операторами сайтів і представниками порноіндустрії подають до суду на штат Техас з метою заблокувати закон штату, який вимагає перевірки віку для перегляду контенту для дорослих. Про це сповіщає Vice.

Позов було подано до окружного суду США у Західному окрузі Техасу 4 серпня 2023 р. Позивачі стверджують, що закон порушує як Конституцію Сполучених Штатів, так і федеральний Закон про пристойність у комунікаціях Communications Decency Act of 1996 (CDA).

Закон штату Техас HB 1181, який вимагає перевірку віку для adult-сайтів, набуде чинності 1 вересня 2023 р., якщо суд не погодиться його заблокувати. Губернатор Техасу Грег Ебботт підписав закон HB 1181 у червні 2023 р.

Позивачі пишуть, що закон використовує «найменш ефективний і водночас найбільш обмежувальний засіб для досягнення заявленої штатом Техас мети щодо нібито захисту неповнолітніх», і що неповнолітні можуть легко використовувати VPN або Tor. Крім того, позивачі стверджують, що фільтрація контенту на пристрої користувача була б набагато кращим методом обмеження доступу до порно для дітей.

«Але такі набагато ефективніші та менш обмежувальні засоби насправді не мають значення для штату Техас, чия справжня мета полягає не в захисті неповнолітніх, а в придушенні захищеної конституцією свободи слова, яка не подобається державі», – йдеться у документі.

Відповідно до закону HB 1181, на додаток до перевірки віку порносайти будуть зобов’язані відображати на своїх сторінках «Попередження про охорону здоров’я та соціальних служб Техасу» шрифтом 14 або більше.

«Техас міг би легко поширювати своє ідеологічне, антипорнографічне повідомлення через публічні оголошення тощо, не нав’язуючи свою точку зору іншим через обов’язкові заяви, які є сумішшю неправди, дискредитованої псевдонауки та безпідставних звинувачень», – зауважено у позові Pornhub.

Перевірка віку, навіть з наданням посвідчення особи, вже запроваджується в деяких штатах США, таких як Луїзіана, Арканзас, Міссісіпі та Вірджинія. Тому Pornhub почав блокувати контент у цих штатах. Наступними мають стати Техас (1 вересня 2023 р.) та Монтана (1 січня 2024 р.).