2 серпня 2023 року о 3 годині 31 хвилині за київським часом зі стартового майданчика Центру космічних польотів на острові Уоллопс (Вірджинія, США) відбувся успішний старт ракети-носія Antares. Ракета вивела на орбіту автоматичний корабель постачання Cygnus від Orbital Sciences Corporation / Northrop Grumman Space Systems з припасами для Міжнародної космічної станції. Про це сповіщає Державне космічне агентство України.

Це остання ракета-носій Antares, перший ступінь якої виготовлявся за участю українських спеціалістів Південного машинобудівного заводу (Дніпро) в кооперації з українськими підприємствами «Київприлад» (Київ), «Хартрон-Аркос» (Харків), «Хартрон-Юком» (Запоріжжя), «Чезара Телеметрія» (Чернігів) та «Рапід» (Чернігів) на замовлення корпорації Northrop Grumman.

Розробка ракети-носія Antares розпочалася у 2008 р., а перший політ відбувся 21 квітня 2013 р. З того часу Antares здійснила 18 стартів, лише один з яких став невдалим. В усіх випадках як корисне навантаження виступав транспортний корабель Cygnus у конфігураціях Standard або Enhanced.

Перший ступінь Antares, розроблений Конструкторським бюро «Південне», використовував допрацьовані радянські/російські двигуни НК-33, які маркувалися як Aerojet AJ26 (Antares серія 100), а після 2014 р. – російські РД-191, тобто модифікований радянський РД-181 (Antares серія 200). Після початку повномасштабного вторгнення доступ до російських двигунів став неможливий, тому в серпні 2022 р. Northrop Grumman замовив нову конфігурацію Antares серії 300 у Firefly Aerospace.

Нова ракета-носій, створена вже без участі України, буде схожа за конфігурацією на майбутню Firefly Beta і матиме сім двигунів Miranda, розроблених Firefly Aerospace. Перший запуск Antares 330 заплановано на червень 2025 р.

Нагадаємо, у лютому 2022 р., буквально за тиждень до початку повномасштабної війни на вимогу уряду США український підприємець Макс Поляков продав 58% акцій Firefly Aerospace. Перший, частково вдалий запуск ракети-носія Firefly Alpha відбувся у жовтні 2022 р., а вже в березні 2023 р. NASA обрало Firefly Aerospace для висадки посадкового модуля на зворотному боці Місяця у 2026 р.