NASA обрало американську ракетобудівну компанію Firefly Aerospace для висадки посадкового модуля на зворотному боці Місяця у 2026 році в рамках контракту вартістю майже $112 мільйонів, повідомляє Reuters.

«Комерційний посадковий модуль доставить на місячну орбіту два корисних вантажі агентства, а також супутник зв’язку та ретрансляції даних, що є результатом співпраці ЄКА (Європейського космічного агентства) з NASA», – йдеться в повідомленні космічного агентства.

Контракт є частиною ініціативи програми Artemis з розгортання приватних місячних посадкових апаратів для вивчення поверхні Місяця перед висадкою людей на нього в найближчі кілька років.

Минулого року NASA вручило аналогічний контракт на суму $73 мільйони фірмі Draper, яка займається розробкою програмного забезпечення для космічних апаратів, для доставки науково-технічного вантажу на зворотний бік Місяця у 2025 році.

Firefly, який вперше досягнув орбіти в жовтні, пережив роки труднощів, включаючи порятунок від банкрутства у 2017 році Noosphere Ventures українського підприємця Макса Полякова, якій пізнішу був змушений продати свою долю в компанії.

У 2021 році NASA надало компанії Firefly, що базується в Сідар-Парку, штат Техас, $93,3 мільйона на проведення 10 наукових досліджень і демонстрацію технологій на Місяці у 2023 році.