Ракета-носій Alpha компанії Firefly Aerospace успішно досягла орбіти після запуску з каліфорнійської бази космічних сил Ванденберг у суботу. Запуск був оголошений як «100% успіх місії» з виведення на орбіту корисного навантаження у вигляді трьох супутників, що, за згідно з Firefly, робить її «першою компанією, яка здійснила запуск і досягла орбіти з американської землі лише з другої спроби», повідомляє The Verge.

Firefly Aerospace – приватна космічна компанія, яка розробляє системи запуску для комерційних замовників. Вона пов’язана з українським підприємцем Максом Поляковим, який є співзасновником Firefly та вклав у проєкт понад $200 мільйонів статку, проте під тиском уряду США продав свою частку іншому співзасновнику Томасу Маркусику за $1.

Ще наприкінці листопада минулого року Поляков отримав листа від Комітету з іноземних інвестицій у США, або CFIUS, у якому говорилося про занепокоєння щодо національної безпеки та була озвучена вимога до Полякова та його інвестиційної фірми Noosphere Venture Partners продати приблизно 50% акцій Firefly, що й було виконано.

Нагадаємо, що тоді представники уряду та аерокосмічної промисловості США висловились проти контролю Полякова над компанією через побоювання, що цінні технології можуть потрапити в Україну, Росію чи інші країни, які намагаються розробити ракетні програми. Поки що немає інформації, чи змінилася їхня позиція після початку повномасштабної війни росії проти України та посилення підтримки українського уряду та військових з боку США.

Варто зазначити, що ракета-носій Firefly Alpha здатна виводити корисне навантаження вагою 745 кг на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км або більший вантаж на низьку навколоземну орбіту. На борту успішного польоту Firefly Alpha було три невеликих супутники, найбільший з яких (PicoBus від Libre Space Foundation) важив трохи менш як 6,4 кг. Сам PicoBus містить шість пікосупутників, які будуть тестувати перше у світі повністю безплатне телекомунікаційне сузір’я з відкритим вихідним кодом.

Серед додаткових корисних навантажень – TechEdSat-15 NASA, триблоковий супутник CubeSat, що несе експерименти для нано-орбітального семінару TechEdSat, і Serenity – освітній супутник Cube, створений організацією Teachers in Space, який призначений для збору базових польотних даних. Зараз Firefly готує Alpha до третього запуску 29 листопада 2022 року, а на 2023 рік заплановано ще шість запусків ракети-носія.