Як повідомляє Bloomberg, компанія Apple працює над кількома новими настільними комп’ютерами Mac високого рівня разом з топовими процесорами Apple Silicon. Новинки зараз проходять тестування напередодні Всесвітньої конференції розробників (WWDC), що почнеться наступного тижня.

Нові моделі Mac, які отримали внутрішні назви Mac 14,13 і Mac 14,14, працюватимуть на процесорах M2 Max, представлених у січні, а також на новому чипі M2 Ultra. Очікується, що останній замінить нинішню модель M1 Ultra, яка використовується в Mac Studio, топовому настільному комп’ютері, що був представлений у березні 2022 року.

Нові комп’ютери є частиною стратегії Apple з оновлення лінійки Mac, щоб привабити споживачів на тлі спаду продажів в комп’ютерній індустрії. Високопродуктивні моделі настільних комп’ютерів мають вирішальне значення для професійної користувацької бази Apple, до якої входять відеоредактори та графічні дизайнери. До того ж не за горами WWDC, щорічна конференція Apple для розробників, і ці машини можуть викликати в них значний інтерес, адже потрібні для створення застосунків.

Як повідомляють джерела, один із настільних комп’ютерів, що тестується в Apple, оснащений процесором M2 Max з 8 високопродуктивними ядрами для вимогливих завдань, 4 ядрами ефективності та 30 графічними ядрами. Ці характеристики збігаються з характеристиками MacBook Pro, оснащеного процесором M2 Max. Крім того, ця машина має 96 ГБ оперативної пам’яті та працює на macOS 13.4, найновішій версії операційної системи для Mac, випущеній на початку цього місяця.

Другий комп’ютер, що тестується, використовує ще не анонсований чип M2 Ultra, який значно підвищує продуктивність завдяки 24 обчислювальним ядрам, що фактично подвоює потужність моделі M2 Max. Процесор також містить 16 високопродуктивних ядер, 8 енергоефективних ядер і 60 графічних ядер. Apple тестує цей чип у конфігураціях з 64, 128 і 192 ГБ пам’яті.

Очікується, що процесор M2 Ultra також запропонує більш потужний варіант з 76 графічними ядрами, що вдвічі перевищує максимальну 38-ядерну конфігурацію поточного чипа M2 Max, повідомляє Bloomberg.

Спочатку M2 Ultra розроблявся для майбутнього варіанту висококласного настільного комп’ютера Mac Pro, який все ще використовує процесори Intel, як виняток в рамках трирічної програми Apple з переведення своїх комп’ютерів на процесори власного виробництва.

Терміни виходу нового Mac Pro залишаються невизначеними, оскільки понад рік тому Apple лише заявила, що оновлена модель з’явиться «одного дня». Всередині компанії майбутній Mac Pro, оснащений власними чипами, отримав назву Mac 14,8. Це означає, що останні настільні комп’ютери, які тестуються, є окремими машинами, можливо, новими ітераціями Mac Studio, які зараз пропонуються в конфігураціях з M1 Max та M1 Ultra.

У квітні агентство Bloomberg повідомило, що розробляються два нових оновлення Mac Studio. Apple також працює над 15-дюймовою версією MacBook Air, майбутніми моделями 13-дюймового MacBook Air і 15-дюймовою моделлю, оснащеною 3-нанометровим процесором M3. Також планується випуск 13-дюймового MacBook Pro нижчого класу та iMac з чипом наступного покоління.

На виставці для розробників, яка розпочнеться вже в наступний понеділок 5 червня, Apple представить довгоочікувану гарнітуру змішаної реальності. Компанія також продемонструє оновлення програмного забезпечення для iPhone, iPad, Apple Watch і Mac, включаючи кілька нових моделей Mac.

Ще однією подією, що вказує на майбутні нові релізи, є те, що Apple планує розширити свою програму trade-in для більшої кількості типів комп’ютерів Mac, пропонуючи подарункові картки, починаючи з наступного понеділка. У програмі беруть участь 13-дюймові MacBook Air і 13-дюймовий MacBook Pro, а також наявна модель Mac Studio. Такий крок зазвичай є сигналом про те, що на горизонті з’являться нові моделі комп’ютерів Apple.