Президент України Володимир Зеленський прибув сьогодні до Великої Британії для переговорів на високому рівні з Прем’єр-міністром Ріші Сунаком щодо підтримки України під час агресивного вторгнення росії.

Президент України має намір поінформувати Прем’єр-міністра про свої нещодавні дискусії з іншими європейськими лідерами, оскільки Україна готується до періоду підвищеної військової активності. Його візит збігається з майбутнім самітом Ради Європи в Ісландії та самітом «Великої сімки» в Японії. Як повідомляє офіс Прем’єр-міністра Великої Британії, на обох цих заходах Ріші Сунак виступатиме за продовження міжнародної підтримки України, включаючи військову допомогу та довгострокові гарантії безпеки.

Минулого тижня Велика Британія посилила військовий потенціал України, надавши високоточні ракети Storm Shadow. Це перший випадок, коли Україна отримала крилаті ракети великої дальності, що є важливим активом для протидії постійним атакам на життєво важливу національну інфраструктуру.

Очікується, що сьогодні Ріші Сунак оголосить про подальшу допомогу Великої Британії, включаючи постачання сотень ракет протиповітряної оборони та додаткових безпілотних авіаційних систем. Це включає значну кількість нових ударних дронів дальнього радіуса дії, здатних долати відстань понад 200 км. Ці військові ресурси планується доставити в найближчі місяці, що посилить обороноздатність України.

За останній рік Велика Британія підготувала 15 000 українських військовослужбовців, підвищивши їхню готовність до бойових дій. Крім того, у лютому прем’єр-міністр оголосив, що Великобританія ініціює програму підготовки українських пілотів, допомагаючи їм у створенні нових українських військово-повітряних сил, оснащених винищувачами F16.

Цього літа українські пілоти розпочнуть початкову льотну підготовку, адаптувавши програму, яку зараз використовують британські пілоти, щоб надати їм навички, застосовні до різних типів літаків. Ця підготовка доповнює зусилля Великої Британії у співпраці з іншими країнами з метою надання Україні винищувачів F16.

Наступного місяця у Великій Британії також відбудеться Конференція з питань відновлення України, покликана залучити міжнародні інвестиції на підтримку відбудови. Конференція має на меті стимулювати нові сектори, такі як чиста енергетика та технології, які процвітали в Україні до повномасштабного російського вторгнення.

У 2022 році Велика Британія надала Україні 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової підтримки, поступившись лише США. Прем’єр-міністр Сунак пообіцяв зберегти цей рівень підтримки й протягом поточного року.