Велика Британія поставила Україні крилаті ракети Storm Shadow / SCALP-EG, які дадуть ЗСУ можливість наносити потужні удари на великій дальності. Про це повідомляє CNN, посилаючись на декілька високопоставлених західних чиновників.

«Велика Британія раніше заявляла, що постачатиме Україні зброю великої дальності, тож тепер це буде включати й ракети Storm Shadow. Британський уряд чітко заявив, що це лише відповідь на російські атаки цивільної інфраструктури в Україні й це пропорційна відповідь», – заявив неназваний західний чиновник CNN.

Чутки про можливість надання Україні крилатих ракет Storm Shadow / SCALP-EG з’явилися ще у лютому 2023 р. і ми вже детально розповідали про цю зброю.

Очікується, що невдовзі міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес оголосить про поставки ракет Storm Shadow у Палаті громад.

Велика Британія поставила Україні крилаті ракети Storm Shadow / SCALP-EG з дальністю 250-560 км [UPDATE]

Storm Shadow / SCALP-EG – це англо-французька малопомітна крилата ракета великої дальності класу повітря – поверхня, як може доставляти двокомпонентну боєголовку BROACH вагою 450 кг на дальність до 560 км (експортні варіанти – лише 250 км).

Велика Британія має від 700 до 1 000 ракет Storm Shadow. Франція – ще близько 500 ракет SCALP-EG. Кожна така ракета коштує $1,71 млн у цінах 2022 р. і, звісно, має бути сумісна з літаком-платформою.

Що ж, почекаємо офіційного оголошення міністра оборони Великої Британії Бен Уоллес. І звісно ж, дякуємо, Велика Британіє!

UPDATE. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив передачу ракет Storm Shadow.

«Сьогодні я можу підтвердити, що Велика Британія дарує Україні ракети Storm Shadow. Це високоточні ракети великій відстані. Передача цих систем дає Україні кращий шанс захистити себе від жорстокості Росії, особливо від навмисних ударів по українській цивільній інфраструктурі, що суперечить міжнародному праву. Україна має право на захист. Росія має визнати, що лише її дії призвели до надання таких систем Україні», — сказав Бен Воллес.

Технічні характеристики ракет SCALP-EG / Storm Shadow
Маса – 1 300 кг
Довжина – 5,1 м
Діаметр – 0,48 м
Розмах крил – 3 м
Боєголовка – 450 кілограмів BROACH
Двигун – Turbomeca Microturbo TRI 60-30 турбореактивний, тяга 5,4 кН
Оперативний діапазон – 560 км або 250 км (експортна версія)
Висота польоту – 30-40 м
Максимальна швидкість – 1 000 км/год, 0,8-0,95 Маха (залежно від висоти)
Система наведення, – інерціальна, GPS і TERPROM, термінальний етап – інфрачервона головка самонаведення, DSMAC
Платформи – Eurofighter Typhoon, Panavia Tornado, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale