Під час візиту президента Зеленського до Великої Британії обговорювалося не лише навчання українських пілотів (начебто вже підтверджено, що це будуть саме Eurofighter Typhoon), а й можливі поставки в Україну ракет великої дальності. The Times вважає, що це будуть крилаті ракети Storm Shadow від Matra BAe Dynamics та MBDA. Що це за ракета?

Storm Shadow – це англо-французька малопомітна крилата ракета великої дальності класу повітря – поверхня. Спільну розробку зброї французька Matra та британська British Aerospace розпочали у 1994 р., а з 2002 р. ракета стоїть на озброєнні та використовується повітряними силами Великої Британії, Франції, Італії, Греції, Єгипту, Індії, Катару, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів. У Франції ракета має назву SCALP-EG, у Великої Британії – Storm Shadow. Виробник – європейський оборонний концерн MBDA.

SCALP-EG / Storm Shadow – британська крилата ракета для ЗСУ

Це досить потужна ракета. При вазі у 1 300 кг (звичайний багатоцільовий винищувач бере одну або дві Storm Shadow під фюзеляж) вона має боєголовку вагою 450 кг, при цьому це двокомпонентна BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge), яка спочатку «прогризає» броню чи бетон, а потім «затовкує» туди додаткову боєголовку. Ефективна річ.

Storm Shadow має дальність 560 км (експортні варіанти – лише 250 км) і, як усі крилаті ракети, летить низенько та тихенько. Ракета має інерціальне та GPS-наведення, систему відстеження рельєфу. На фінальному етапі використовується теплова головка самонаведення та система відповідності рельєфу місцевості.

SCALP-EG / Storm Shadow – британська крилата ракета для ЗСУ

SCALP-EG / Storm Shadow мають підтверджені результати бойового використання під час Вторгнення коаліційних сил до Іраку (2003), Першої громадянської війни у Лівії (2011) (ними намагалися поцілити бункер Муаммара Каддафі) та операції проти ІДІЛ у Сирії (2015–2016).

А тепер найцікавіше. Повітряні платформи для SCALP-EG / Storm Shadow – це європейські багатоцільові винищувачі: Eurofighter Typhoon, Panavia Tornado, Dassault Mirage 2000 та Dassault Rafale. Нагадаємо, українських пілотів мають навчати саме на Eurofighter Typhoon.

SCALP-EG / Storm Shadow – британська крилата ракета для ЗСУ

Щодо запасів. Королівські повітряні сили мають від 700 до 1 000 ракет Storm Shadow. У ВПС Франції ще близько 500 ракет, тобто є чим поділитися. Як завжди, високоточна зброя – дуже недешева річ, кожна така ракета коштує $1,71 млн у цінах 2022 р.

Що ж, поки США все ще вагаються щодо MGM-140 ATACMS, ракети SCALP-EG / Storm Shadow, навіть в експортному варіанті, можуть стати непоганою заміною для ураження далекого тилу російських загарбників. Але так, до них потрібні ще і літаки та навчені пілоти. Тож чекаємо гарних новин, Велика Британія, дуже чекаємо!

Технічні характеристики ракет SCALP-EG / Storm Shadow
Маса – 1 300 кг
Довжина – 5,1 м
Діаметр – 0,48 м
Розмах крил – 3 м
Боєголовка – 450 кілограмів BROACH
Двигун – Turbomeca Microturbo TRI 60-30 турбореактивний, тяга 5,4 кН
Оперативний діапазон – 560 км або 250 км (експортна версія)
Висота польоту – 30-40 м
Максимальна швидкість – 1 000 км/год, 0,8-0,95 Маха (залежно від висоти)
Система наведення, – інерціальна, GPS і TERPROM, термінальний етап – інфрачервона головка самонаведення, DSMAC
Платформи – Eurofighter Typhoon, Panavia Tornado, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale