AMD роз’яснює різницю між чипами Ryzen Z1 та Ryzen 7040U

Після анонсу процесорів серії Ryzen Z1/ Z1 Extreme для ігрових консолей та мобільних чипів Ryzen 7040U для ультрапортативних ноутбуків, ентузіасти звернули увагу на те, що технічні характеристики обох лінійок дуже схожі. Зокрема Ryzen 7 7840U виглядає майже ідентичним свому ігровому аналогу – Ryzen Z1 Extreme.

Колеги з Tom’s Hardware попросили роз’яснень у AMD на цей рахунок. На запит відповів Метью Гурвіц (Matthew Hurwitz), менеджер зі зв’язків із клієнтами AMD: “Серія Ryzen Z1 створена спеціально для кишенькових ігрових консолей. Щоб досягти цього, інженерам AMD довелося перевірити абсолютно нові діапазони потужності та оптимізувати криві напруги спеціально для цього випадку використання – цю роботу з оптимізації та перевірки не можна применшувати. Хоча технологічні будівельні блоки (наприклад, «Zen 4» і RDNA 3) схожі між серіями 7040 і Z1, отримані моделі мають дуже відмінні характеристики, налаштовані відповідно до їх використання. Крім того, механізм AMD Ryzen AI недоступний на процесорах серії Ryzen Z1.”

До того ж Метью підтвердив припущення, що блок ШІ-прискорювача Ryzen AI у чипах Z1 відключений, а не видалений фізично. Таким чином вочевидь компанії AMD вдалося досягти потрібного результату, використовуючи ідентичні кремнієві кристали.

Згідно з додатковими уточненнями, процесори Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme будуть мати ширший діапазон регулювання TDP – 9–30 Вт, тоді як “ноутбучні” Ryzen 7040U налаштовуються в межах 15–30 Вт.

Нагадаємо, що першою ігровою консоллю на Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme стане ASUS ROG Ally, яка офіційно буде представлена 11 травня. Відповідна онлайн-трансляція вже запланована.

Ноутбуків на Ryzen 7040U теж доведеться почекати дещо довше, але попередньо вже можна оцінити можливості Ryzen 7 7840U, який використовується в оновленій версії портативного ігрового ПК – GPD Win Max 2.