Сьогодні компанія AMD анонсувала серію процесорів Ryzen Z1, які виробник пропонує використовувати для компактних ігрових систем. Чипи використовують обчислювальні ядра з архітектурою Zen 4 та пропонують інтегровану графіку на базі RDNA 3.

Ryzen Z1 specs

Нова лінійка включає дві моделі – Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme. Базовий чип має 6 ядер з підтримкою SMT, що дозволяє одночасно обробляти до 12 потоків даних, та оснащується 22 МБ кеш-пам’яті (6 МБ L2 + 16 МБ L3). Інтегроване графічне ядро з чотирма кластерами (4 СU) забезпечує обчислювальну продуктивність до 2,8 TFLOPS.

Своєю чергою старша модель Ryzen Z1 Extreme має функціональну формулу 8/16 з кеш-пам’яттю загальною місткістю 24 МБ. При цьому чип оснащений графікою вже з 12 кластерами (12 СU) із заявленою продуктивністю до 8,6 TFLOPS. На презентаційному слайді AMD для порівняння зазначена графічна обчислювальна потужність процесора, що використовується для Nintendo Switch – 0,4 TFLOPS. Як то кажуть: “відчуйте різницю”.

Обидва нових процесори AMD мають конфігурований тепловий пакет – 15–30 Вт (cTDP), підтримують пам’ять стандарту LPDDR5/LPDDR5X, шину PCI-E 4.0 та інтерфейс передачі даних USB4.

У першому наближенні чипи лінійки Ryzen Z1 схоже є похідними від мобільних чипів Ryzen 7040, а якщо точніше, то ще анонсованої економічної U-серії цієї лінійки. Втім звичайно у версіях для портативних консолей параметри процесорів можуть бути відчутно змінені. В першу чергу це стосується особливостей мікрокоду.

Ryzen Z1 performance 1080p

Так чи інакше, ми маємо справу з досить потужними рішеннями у своєму класі. Причому інформацією про практичні можливості чипів представники AMD вже готові поділитись. За даними розробників Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme можуть забезпечити пристойну продуктивність навіть у важких проектах при використанні роздільності 1920×1080 та низькими налаштуваннями якості. В особливо ресурсомістких іграх молодша модель Ryzen Z1 дещо просідає, але наголосимо на тому, що мова йде про повноцінні PC-версії іграшок. При цьому вочевидь для портативних консолей з екраном розміром 7 дюймів допустимі певні послаблення відносно вимог до продуктивності.

Ryzen Z1 Extreme performance

AMD Ryzen Z1 – процесори для портативних ігрових консолей

Однак AMD вже має “рецепт”, що дозволить отримати бажані 60+ кадрів/c на платформах з новими процесорами. Якщо використовувати технологію Radeon Super Resolution (RSR) з масштабуванням з 720p до 1080p, то Ryzen Z1 Extreme цілком зможе забезпечити подібний рівень продуктивності. Можливості молодшої моделі серії дещо скромніші, але різниця значно менша, ніж того можна було очікувати, оцінюючи заявлені TFLOPS.

AMD Ryzen Z1 – процесори для портативних ігрових консолей

На початковому етапі чипи Ryzen Z1 будуть ексклюзивом для консолі ASUS ROG Ally, через якийсь час AMD буде готова запропонувати процесори іншим компаніям, охочим включитись у нові перегони портативних ігрових консолей. Схоже Steam Deck незабаром доведеться потіснитись.

Що ж стосується безпосередньо першого носія нових чипів – ASUS ROG Ally, то вже 11 травня компанія ASUS має офіційно об’явити ціни та строки початку продажів своєї консолі.