Після анонсу процесорів серії Ryzen Z1/ Z1 Extreme для ігрових консолей та мобільних чипів Ryzen 7040U для ультрапортативних ноутбуків, ентузіасти звернули увагу на те, що технічні характеристики обох лінійок дуже схожі. Зокрема Ryzen 7 7840U виглядає майже ідентичним свому ігровому аналогу – Ryzen Z1 Extreme.

Ryzen Z1 specs

Колеги з Tom’s Hardware попросили роз’яснень у AMD на цей рахунок. На запит відповів Метью Гурвіц (Matthew Hurwitz), менеджер зі зв’язків із клієнтами AMD: “Серія Ryzen Z1 створена спеціально для кишенькових ігрових консолей. Щоб досягти цього, інженерам AMD довелося перевірити абсолютно нові діапазони потужності та оптимізувати криві напруги спеціально для цього випадку використання – цю роботу з оптимізації та перевірки не можна применшувати. Хоча технологічні будівельні блоки (наприклад, «Zen 4» і RDNA 3) схожі між серіями 7040 і Z1, отримані моделі мають дуже відмінні характеристики, налаштовані відповідно до їх використання. Крім того, механізм AMD Ryzen AI недоступний на процесорах серії Ryzen Z1.”

AMD роз’яснює різницю між чипами Ryzen Z1 та Ryzen 7040U

До того ж Метью підтвердив припущення, що блок ШІ-прискорювача Ryzen AI у чипах Z1 відключений, а не видалений фізично. Таким чином вочевидь компанії AMD вдалося досягти потрібного результату, використовуючи ідентичні кремнієві кристали.

Згідно з додатковими уточненнями, процесори Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme будуть мати ширший діапазон регулювання TDP – 9–30 Вт, тоді як “ноутбучні” Ryzen 7040U налаштовуються в межах 15–30 Вт.

ASUS ROG Ally with Ryzen Z1

Нагадаємо, що першою ігровою консоллю на Ryzen Z1 та Ryzen Z1 Extreme стане ASUS ROG Ally, яка офіційно буде представлена 11 травня. Відповідна онлайн-трансляція вже запланована.

Ноутбуків на Ryzen 7040U теж доведеться почекати дещо довше, але попередньо вже можна оцінити можливості Ryzen 7 7840U, який використовується в оновленій версії портативного ігрового ПК – GPD Win Max 2.