Компанія Apple готує значне оновлення програмного забезпечення для своєї лінійки годинників, яке буде зосереджене на віджетах та фундаментальних змінах у функціональності, пише Марк Гурман з Bloomberg.

Коли Apple Watch вперше вийшли на ринок у 2015 році, їхня операційна система watchOS мала 4 основні інтерфейси: циферблати, віджети Glances, домашній екран з іконками застосунків та меню для доступу до частих контактів. Однак через кілька років стратегія змінилася: віджети та часті контакти були вилучені, щоб надати пріоритет сповіщенням і можливостям багатозадачності.

Застосунки все ще залишалися основною частиною Apple Watch, і їх запуск був найкращим способом отримання інформації, окрім перегляду на циферблаті. На домашній екран можна потрапити одним натисканням Digital Crown, найпомітнішої кнопки пристрою.

Але тепер Apple планує повернути віджети та зробити їх центральною частиною інтерфейсу з майбутнім оновленням програмного забезпечення watchOS 10. Компанія дебютує з цією новою стратегією на WWDC у червні, разом з презентацією iOS 17, macOS 14, 15-дюймового MacBook Air та довгоочікуваної гарнітури змішаної реальності.

Нова система віджетів на Apple Watch буде поєднанням старої системи watchOS Glances і стилю віджетів, представлених в iOS 14 на iPhone. Користувачі зможуть прокручувати низку віджетів, таких як відстеження активності, погода, біржові котирування та зустрічі в календарі, замість того, щоб запускати застосунки.

Новий інтерфейс буде схожий на циферблат годинника Siri, представлений в watchOS 4, і буде доступний як накладка на будь-який циферблат. Крім того, він буде схожий на стеки віджетів – функцію в iOS та iPadOS, яка дозволяє користувачам об’єднувати багато віджетів в один і прокручувати їх.

В рамках оновлення Apple тестує ідею зміни функцій деяких кнопок годинника. Наразі натискання на Digital Crown запускає домашній екран, але в наступній версії watchOS Apple може зробити так, що замість цього вона відкриватиме віджети.

Цей крок є визнанням того, що формат застосунків, подібний до iPhone, не завжди має сенс на годинниках, де користувачі хочуть отримувати якомога більше інформації з мінімальною взаємодією. Додатки для Apple Watch ледве прижилися за сім років з моменту їх появи, і компанія не залучила достатньо сторонніх розробників, особливо в порівнянні з іншими своїми платформами.

Майбутнє оновлення програмного забезпечення watchOS 10 має на меті надати користувачам швидший доступ до інформації, і це, ймовірно, буде найбільш значущою зміною в Apple Watch цього року. Очікується, що коли цієї осені будуть представлені нові моделі годинників, вони будуть схожі на торішню лінійку, оскільки основні апаратні зміни вже відбулися у 2022 році. Apple оновила всі моделі Apple Watch та представила Apple Watch Ultra.