Поки такі компанії, як Meta та Microsoft вимушені скорочувати свої інвестиції в технології віртуальної та змішаної реальності через економічний спад, компанія Apple продовжує активно працювати в цьому напрямку. Відомий інсайдер Марк Гурман з Bloomberg, спираючись на свої джерела, детально описав як буде працювати гарнітура змішаної реальності від Apple.

Пристрій є амбітною спробою створити 3D-версію операційної системи iPhone із системами відстеження рухів очей і рук, які можуть виділити цю технологію серед продуктів конкурентів.

Гарнітура вартістю близько $3 000, яка має з’явитися пізніше цього року під ймовірною назвою Reality Pro, застосує новий підхід до віртуальних зустрічей та відео з ефектом присутності, прагнучи струснути індустрію віртуальної реальності, в якій наразі домінує Meta. Це дуже ризикований крок для Apple, яка виходить у нову продуктову категорію з моменту випуску Apple Watch у 2015 році, і компанії потрібно вразити споживачів.

Група з розробки технологій компанії, яка налічує понад 1000 осіб, працювала над проєктом понад сім років, і Apple розраховує, що він стане новим джерелом доходу – особливо з огляду на те, що цього року зростання продажів інших продуктів компанії може призупинитися.

Але віртуальна реальність виявилася викликом для найбільших технологічних компаній. Хоча за деякими прогнозами до кінця десятиліття цей ринок перевищить $100 мільярдів, гарнітури віртуальної реальності все ще розглядаються як нішеві товари – і компанія Meta вже втратила мільярди на своїх спробах розширити цей бізнес.

Мета Apple – запропонувати щось нове, пише Гурман. За словами людей, знайомих з продуктом, можливості відстеження рухів очей і рук стануть головною перевагою пристрою, який, як очікується, коштуватиме приблизно вдвічі дорожче, ніж пристрої конкурентів. Його основні функції включатимуть розширені відеоконференції на основі FaceTime і кімнати для зустрічей.

Гарнітура також зможе показувати відеоконтент з ефектом присутності, служити зовнішнім дисплеєм для підключеного Mac і відтворювати багато функцій iPhone та iPad.

Ось як це буде працювати: гарнітура матиме кілька зовнішніх камер, які зможуть аналізувати руки користувача, а також сенсори в корпусі гаджета для зчитування погляду. Це дозволить користувачеві керувати пристроєм, дивлячись на екранний елемент – кнопку, іконку програми або запис у списку – щоб вибрати його.

Потім користувачі мають стиснути великий і вказівний пальці разом, щоб активувати завдання – без необхідності використовувати будь-який контролер. Цей підхід відрізняється від інших гарнітур, які зазвичай покладаються на фізичні маніпулятори.

Як і остання гарнітура Meta, пристрій Apple використовуватиме як віртуальну, так і доповнену реальність. Завдяки VR користувачі бачать зображення та контент в окулярах. AR, з іншого боку, накладає цифровий контент на зображення реального світу.

Гарнітура матиме два дисплеї надвисокої роздільної здатності, розроблені спільно з Sony для роботи з VR, а також набір зовнішніх камер для забезпечення «наскрізного режиму» доповненої реальності. Це означає, що користувачі бачитимуть реальний світ через камери, розташовані на гарнітурі. Apple запропонує користувачам з окулярами за рецептом спеціальні лінзи, які будуть розміщені в самому корпусі.

Пристрій матиме так звану «цифрову корону» – як в Apple Watch – яка дозволить перемикатися між VR і AR. Apple очікує, що це стане родзинкою продукту, за словами людей знайомими із розробкою продукту. З огляду на те, що до виходу гарнітури ще кілька місяців, деякі функції все ще можуть бути скасовані або змінені, додали вони. Прессекретар Apple відмовився підтвердити чи спростувати цю інформацію після запиту Гурмана.

Програмне забезпечення FaceTime на гарнітурі реалістично відтворюватиме обличчя і все тіло користувача у віртуальній реальності. Ці аватари дозволять двом людям – кожен з яких має гарнітуру Apple – спілкуватися і відчувати себе так, ніби вони знаходяться в одній кімнаті. Технологія відрізняється від віртуальних переговорних кімнат на гарнітурі Meta, яка створює більш мультяшний аватар користувача.

Через величезну обчислювальну потужність, необхідну для цієї функції, гарнітура підтримуватиме реалістичні аватари лише під час відеочатів сам на сам. Вона, як і раніше, дозволить проводити сеанси FaceTime з кількома людьми, але додаткові користувачі будуть відображатися у вигляді іконки або Memoji – персоналізованих емодзі від Apple.

Apple планує представити пристрій вже цієї весни, хоча, за словами людей знайомих із процесом розробки, графік ще може зміститися. Це дозволило б компанії обговорити продукт на щорічній конференції для розробників програмного забезпечення в червні, а потім випустити його пізніше цього року.

Як і у випадку з деякими з попередніх великих ставок Apple, компанія планує починати повільно. Вона прагне розпочати раннє виробництво пристрою вже в лютому в Китаї та розглядає можливість запуску продукту для початку лише в США.

Очікується, що ціна також обмежить привабливість продукту, і Apple вже працює над дешевшою версією – для випуску наприкінці 2024 або на початку 2025 року, яка може бути ближче до $1500. Саме стільки коштує гарнітура змішаної реальності від Meta.

Apple планує продати близько 1 мільйона одиниць своєї нової гарнітури протягом першого року. Це порівняно з більш ніж 200 мільйонами одиниць iPhone, який є найбільшим джерелом прибутку компанії. У рідкісному випадку компанія також не планує отримувати прибуток від початкової версії – навіть за високої ціни – що свідчить про те, що вона дивиться на платформу в довгостроковій перспективі.

Імерсивний перегляд відео стане основною функцією нового пристрою. Apple обговорила розробку VR-контенту для платформи з пів дюжиною медіапартнерів, включаючи Walt Disney і Dolby Laboratories. Компанія також працює над оновленням власних матеріалів Apple TV+ для роботи з гарнітурою. У 2020 році Apple придбала стрімінгову компанію NextVR з метою створення спортивного контенту у віртуальній реальності.

Apple планує, що гарнітура матиме спеціальну функцію перегляду відео, яка дасть глядачам відчуття, ніби вони дивляться фільм на гігантському екрані в іншому середовищі, наприклад, у пустелі або в космосі. Але хоча відео на гарнітурі буде захопливим, її динаміки будуть менш потужними. Тому користувачам потрібно буде носити навушники AirPods, щоб отримати повноцінний просторовий звук – ефект об’ємного звучання.

Пристрій також матиме функції підвищення продуктивності, зокрема можливість слугувати зовнішнім монітором для комп’ютера Mac. Завдяки цій функції користувачі зможуть бачити дисплей свого Mac у віртуальній реальності, але при цьому керувати комп’ютером за допомогою трекпада або миші та фізичної клавіатури.

Операційна система гарнітури, що має внутрішню назву xrOS, матиме багато з тих самих функцій, що й iPhone та iPad, але в 3D-середовищі. Воно містить веббраузер Safari, фотографії, пошту, повідомлення та застосунок календаря. А також додатки для сервісів компанії, таких як App Store для встановлення стороннього програмного забезпечення, Apple TV+, музики та подкастів. Компанія також працює над функціями відстеження стану здоров’я.

Користувачі Apple повинні відчути знайоме середовище. Коли вони будуть вдягати гарнітуру, основний інтерфейс буде майже ідентичним інтерфейсу iPhone та iPad, з домашнім екраном з сіткою іконок, яку можна реорганізувати. Користувачі зможуть закріплювати віджети, такі як погода, зустрічі в календарі, електронна пошта та біржові показники, серед іконок своїх застосунків.

Коли користувачам потрібно ввести текст, вони зможуть скористатися голосовим помічником Siri або клавіатурою iPhone, Mac чи iPad. Однак, на відміну від Apple Watch, iPhone не буде потрібен для роботи гарнітури. Компанія розробляє технологію, яка дозволить користувачам набирати текст у повітрі руками, але така функція навряд чи буде готова до початкового запуску.

Очікується, що ігри будуть популярною пропозицією від сторонніх розробників, і Apple створила власний рушій для VR-ігор. У 2017 році компанія випустила ARKit та інші інструменти, які допомагають розробникам створювати ігри з доповненою реальністю на iPhone. Це допомогло підготувати ґрунт для створення програм, ігор та сервісів для гарнітури.

Пристрій Apple міститиме варіацію чипа M2, який використовується в останніх комп’ютерах Mac, а також спеціальний процесор для роботи з графікою та змішаною реальністю. Цей другий чип отримає назву Reality Processor, згідно з заявками на реєстрацію торгової марки, поданими технологічним гігантом.

Але створення достатньо потужних процесорів викликало ще одне занепокоєння: перегрів пристрою, коли він знаходиться на обличчі користувача. Щоб розв’язати цю проблему, Apple прийняла рішення винести акумулятор зсередини гарнітури на зовнішній блок. Він лежить у кишені користувача і підключається за допомогою кабелю. Ще одна особливість — наявність вентилятора охолодження, як у висококласних комп’ютерах Mac.

Гарнітура може працювати близько двох годин від одного акумулятора, що відповідає рівню продуктів-конкурентів. Акумулятор, однак, великий: приблизно розміром з два iPhone 14 Pro Max, покладені один на одного, або близько 6 дюймів заввишки та понад пів дюйма завтовшки. Проте деякі внутрішні прототипи для розробки програмного забезпечення мають вбудований акумулятор і заряджаються через USB Type-C.

Meta, навпаки, розмістила акумулятори на тильній стороні гарнітури таким чином, щоб допомогти збалансувати пристрій на голові людини. Підхід Apple може виявитися менш зручним для користувачів, особливо якщо вони дивляться цілий фільм у гарнітурі. Деякі тестери скаржилися на те, що продукт може бути громіздким.

Відносно короткий час автономної роботи – приблизно на 20 годин менше, ніж в останнього MacBook Pro від Apple – може створити свої проблеми. Якщо користувачі хочуть дивитися кілька фільмів або грати в ігри годинами, їм, можливо, доведеться купувати кілька акумуляторів і часто міняти їх місцями.

Apple визнала ці проблеми та намагається встановити реалістичні очікування від продукту. Однією з переваг пристрою, на думку компанії, є те, що він може спонукати клієнтів відвідувати роздрібні магазини Apple – не обов’язково для того, щоб купити продукт, але щоб спробувати його. Після цього вони можуть придбати інший пристрій, наприклад, iPad або AirPods.

Щоб продемонструвати нову гарнітуру, Apple створює концепцію «магазину в магазині» – зону у своїх торгових точках, призначену для демонстрації продукту. Щось подібне компанія вже робила, коли випускала Apple Watch, який перетворився на один із найбільших її бізнесів з оборотом у $41 мільярд.

Початкова гарнітура буде виготовлена з алюмінію, скла і м’яких амбушурів – і нагадуватиме навушники AirPods Max від Apple вартістю $550 доларів. Продукт матиме вигнутий екран спереду, динаміки з боків і наголов’я, яке допомагає закріпити пристрій на голові.

Це буде відрізнятися від переважно пластикового дизайну продуктів-конкурентів, які, як правило, кріплять пристрій до користувача за допомогою декількох ремінців.

Функція відстеження руху очей і рук може стати найбільш пам’ятним елементом гарнітури. Як і у випадку з попередніми великими ставками, Apple любить включати революційний інтерфейс, який відрізняє її продукти від конкурентів. У випадку з iPod це було колесо управління. В iPhone та iPad – мультисенсорний підхід. А в Apple Watch це було цифрове колесо прокрутки Digital Crown.

Тепер Apple сподівається, що науково-фантастичний інтерфейс гарнітури зробить її останній продукт переможцем.