Канадська співачка та кліпмейкерка Grimes дозволила використовувати свій голос для пісень, згенерованих штучним інтелектом (ШІ). Про це повідомляє The Verge.

«Я поділюся 50% роялті за будь-яку успішну пісню, створену за допомогою ШІ, в якій буде використаний мій голос, – написала виконавиця в Twitter. – Не соромтеся використовувати мій голос без покарання».

Grimes стверджує, що в неї немає лейблу та жодних юридичних зобов’язань. Вона не конкретизувала, як саме працюватимуть відповідні домовленості, але розподіл прибутку може стосуватися «вірусних» або «суперпопулярних» треків, які створять за допомогою її голосу з поширених пісень.

Нещодавно трек Heart on My Sleeve, написаний з використанням штучного інтелекту, загострив творчі та юридичні питання в музичній індустрії. Пісня симулює вокальні партії Дрейка і The Weeknd та була записана особою, відомою як @ghostwriter. За лічені дні трек став популярним у TikTok, Spotify, YouTube та інших сервісах, але згодом був видалена зі стримінгових сервісів.

Поява треку посилила тривогу в музичному бізнесі що, моделі ШІ вчаться на їхніх захищених авторських правом творам та витісняють їх. Також генератори музики, які не потребують авторської винагороди, можуть почати використовувати для реклами чи музики до фільму. Це може підірвати нестабільне положення музикантів, які працюють в цій сфері.